Donald Trump aanvaardt nominatie als Republikeinse presidentskandidaat: "De belangrijkste verkiezingen ooit"

28 augustus 2020
Donald Trump aanvaardt nominatie als Republikeinse presidentskandidaat: "De belangrijkste verkiezingen ooit" "Met een hart vol dankbaarheid en onbegrensd optimisme aanvaard ik trots de nominatie voor president van de Verenigde Staten. In een nieuwe ambtstermijn zal ik opnieuw de grootste economie in de geschiedenis uitbouwen, met mij is de VS vrij van alle bedreigingen." Met die woorden heeft Donald Trump zijn nominatie als Republikeins presidentskandidaat officieel aanvaard.

Het orgelpunt van de Republikeinse conventie. Een controversieel orgelpunt: Trump hield zijn toespraak in de tuin van het Witte Huis én de coronamaatregelen werden niet altijd nageleefd.

De Republikeinse conventie had oorspronkelijk met veel "pump and circumstance" en vooral veel aanwezigen moeten plaatsvinden in het Charlotte Convention Center in Charlotte, North Carolina. Door het coronavirus zagen de Republikeinen zich genoodzaakt hun conventie kleinschaliger te organiseren. In Charlotte werden er kleinere, formere bijeenkomsten gehouden, de belangrijke toespraken gebeurden op verschillende plaatsen in de VS. Het orgelpunt, de aanvaardingstoespraak van Donald Trump, vond plaats aan het Witte Huis.

rump werd ingeleid door zijn oudste dochter Ivanka. Zij en haar man Jared Kushner werken als senior advisors voor Trump. "Mijn vader heeft sterke overtuigingen. Hij weet wat hij gelooft, zegt wat hij denkt. Of je het ermee eens bent of niet, je weet altijd waar hij voor staat. Ik erken dat mijn vaders communicatiestijl niet naar ieders smaak is. Ik weet dat zijn tweets wat ongefilterd kunnen zijn. Maar de resultaten spreken voor zich", zei Ivanka.

Hij is onze commander in chief, de kampioen van de Amerikaanse werkmensen, de verdediger van het gezond verstand, de stem van de vergeten mannen en vrouwen van dit land. Hij is onze president, mijn vader, Donald J. Trump.

"Verkiezingen beslissen of we de Amerikaanse droom redden"

En dan was het de beurt aan Donald Trump zelf. "Met een hart vol dankbaarheid en onbegrensd optimisme aanvaard ik trots de nominatie voor president van de Verenigde Staten" zei hij. "Dit zijn de belangrijkste verkiezingen in ons land ooit. Ze zullen beslissen of dat we de Amerikaanse droom redden, of dat we toestaan dat een socialistische agenda onze gekoesterde toekomst vernietigt. Uw stem zal bepalen of we gehoorzame Amerikanen beschermen of vrij spel geven aan geweld, anarchie en criminaliteit."

In een uitzonderlijk lange aanvaardingstoespraak zette hij vervolgens de economische successen van zijn "America first"-beleid in de kijker. Hij prees de "stevige groei", de "lage werkloosheid" en "de vele banen die teruggekomen zijn naar de VS". "We hebben de beste economie in de geschiedenis van de wereld opgebouwd."

Trump kon niet buiten het coronavirus, dat hij steevast het "China virus" noemt. Ook in deze toespraak beschuldigde hij China ervan het virus doelbewust op de wereld te hebben losgelaten en verbond in daar in één adem de naam van zijn Democratische uitdager Joe Biden aan.

"In tegenstelling tot Biden zal ik hen volledig verantwoordelijk houden voor de tragedie die zij veroorzaakten. Toen ik de moedige actie ondernam om een reisverbod voor China in te stellen, noemde Biden dat hysterisch en xenofoob. Als we naar Joe hadden geluisterd, zouden honderdduizenden Amerikanen meer gestorven zijn."

"Ik deed in 3 jaar meer dan Joe Biden in 47 jaar"

Trump noemde Biden verder een "een handpop van China": "China zou de baas spelen in ons land als hij verkozen werd." De Democratische presidentskandidaat kreeg ook een veeg uit de pan toen het ging over de protesten tegen racisme en politiegeweld in de VS. Volgens hem staan de Democraten aan de kant van de gewelddadige betogers en laten zij anarchie toe in de straten van Amerika.

"Wat we in Amerika nooit kunnen dulden, en nooit moeten dulden, is de wet van de massa. In de strengste mogelijke woorden veroordelen de Republikeinen het geweld, de plunderingen, de brandstichtingen dat we al gezien hebben in Kenosha, Minneapolis, Portland, Chicago en New York. Allemaal steden die geleid worden door Democraten." Hij beweerde dat hij de problemen daar makkelijk in enkele uren tijd kan oplossen. "Ze moeten mij maar bellen."

Volgens Trump heeft hij "meer gedaan voor Afro-Amerikanen dan welke president dan ook sinds Abraham Lincoln. En ik heb in 3 jaar meer gedaan dan Joe Biden in 47 jaar", zei hij. Als voorbeeld noemde hij de historisch lage werkloosheid onder Afro-Amerikanen tot voor de coronacrisis, en de justitiehervorming waarbij veel zwarte gevangenen zouden zijn vrijgekomen.

Kritiek: de tuin van het Witte Huis

De keuze om de aanvaardingstoespraak in de tuin van het Witte Huis te houden, is controversieel. Volgens critici is het gebruik van eigendom van de Amerikaanse regering voor politieke doeleinden een ernstige ethische inbreuk. Maar Trump maakt geen excuses. In de VS bestaat een wet die regeringsmedewerkers verbiedt om hun kantoren te gebruiken voor campagnes, maar die geldt niet voor de president of de vicepresident.

Maar ook het amper respecteren van de coronamaatregelen is velen een doorn in het oog. Er waren zowat 1.500 aanwezigen. Ze hielden nauwelijks afstand en bijna niemand droeg een mondmasker. Volgens het campagneteam van Trump was de veiligheid echter gegarandeerd.

"We maken Amerika groter dan ooit tevoren"

"Samen zijn we niet te stoppen", sloot Trump zijn toespraak af. "Samen zijn we niet te verslaan. Wij zijn de trotse burgers van de Verenigde Staten. Op 3 november zullen we Amerika veiliger, sterker en trotser maken. We zullen Amerika groter maken dan ooit tevoren." Waarna een groot vuurwerk rond het Washington Monument het evenement afsloot.

Luister naar onze VS-correspondent Björn Soenens:

 

bron: vrtnws.be en De ochtend