"Donald Trump heeft de oorlog aan de feiten verklaard"

23 januari 2017
Donald Trump is in een constante oorlog met de pers en zal tijdens zijn ambtstermijn zijn eigen waarheden verkondigen. Dat werd pijnlijk duidelijk gemaakt door zijn woordvoerder, die tijdens het eerst contact met de pers ronduit stond te liegen op het podium. Lode Roels vroeg aan Liesbeth Van Impe, politiek hoofdredacteur bij het Nieuwsblad, wat we daar van moeten denken...

Wakker geworden in een andere wereld

"We zijn in een andere wereld wakker geworden", zegt Liesbeth Van Impe. Volgens haar was het relaas van Sean Spicer, de woordvoerder van Trump, ongezien. Hoewel er altijd een spanningsveld bestaat tussen woordvoerders en pers, ging Spencer een stap verder. Als eerste actie gaf hij de verzamelde pers een draai om de oren, omdat ze foute cijfers over het aantal aanwezigen op de inauguratie van Trump zouden verspreid hebben. 

Hier zit een strategie en een patroon achter.

De vraag is, moeten we dit belangrijk vinden? "Het klinkt enorm kleinzerig," zegt Van Impe, "een Amerikaans president die geeft om het aantal aanwezigen op zijn inauguratie. Maar je ziet hier wel een patroon en een strategie die er achter zit." 

De oorlog tegen de feiten

Donald Trump heeft niet de oorlog aan de media verklaard, maar wel aan de feiten. De strategie is simpel: lieg zoveel je kan, ook over veel kleine dingen, intimideer de pers en zorg dat er op den duur geen feiten meer bestaan. Alles wordt opinie.

"Bij Trump krijg je een alternatieve realiteit cadeau. Als je die wil geloven, dan moet je je niets meer aantrekken van al die vervelende journalisten die zeggen dat er hier en daar iets niet klopt.", aldus Van Impe. En dat maakt het erg moeilijk voor journalisten, want zelfs als je iets aantoonbaar kan bewijzen, wordt er nog vaak met schouderophalen op gereageerd.

Focus niet verliezen

Volgens Van Impe is het voor journalisten belangrijk om gefocust te blijven: "Je kan niet op elke tweet van Trump reageren, want hij zegt zoveel. Focussen op de belangrijke dingen en de agenda niet laten bepalen door wat Donald Trump getweet heeft."

De hoofdredacteur van de Het Nieuwsbald gelooft alvast dat dit dé communicatiestrategie zal zijn van Trump: "Dit kan je alleen maar doen als je het consequent en doorgedreven volhoudt. Trump zegt letterlijk: ik tweet, dus geloof mij."

 

Radio 1 Select