Donald Tusk : liberaal of christen - democraat ?

10 oktober 2011

De parlementsverkiezingen in Polen hebben gisteren een historisch feit afgeleverd : voor het eerst sinds de val van het communisme mag een Pools politicus zich voor de tweede keer premier noemen. De partij van premier Donald Tusk (foto) won 236 van de 460 zetels. Jaroslaw Kaczynski strandde met zijn partij op 30 procent en is de tweede grootste partij.

Donald Tusk heeft zijn herverkiezing waarschijnlijk te danken aan het economische beleid van de laatste jaren. Het liberale beleid van Tusk zorgde voor een opvallende economische groei. De Poolse economie was in 2009 zelfs de enige Europese economie die geen groeidaling kende.

In het korte nieuws van half elf werd Donald Tusk dan ook als een liberaal politicus voorgesteld. Dat was echter niet naar de zin Miet Smet, op dat moment te gast in Peeters en Pichal. Terwijl de micro nog aanstond, riep ze nieuwslezer Jan Van Delm tot de orde: "Waarom zeggen jullie altijd dat hij uit een liberale partij komt? Zijn partij zit in de christen-democratische fractie van het Europese Parlement."

Toch eens polsen of Donald Tusk nu een liberaal of een christen - democraat is.

Lees en beluister ook :