Donder op zoek naar de jazz in Vlaamse folk

27 november 2020
W.E.R.F. records
Een folklore jazzalbum met een Noorse harmonium speler en een opname in een kapel in Brugge. Dat is de gewaagde formule van Donder & Apeland voor het nieuwe album 'Het Verdriet'.

De afgelopen jaren kwam er veel interessante muziek uit het verre Noorwegen. Neem nu de band 1982, een van de projecten van harmoniumspeler Sigbjørn Apeland. Voor hun vierde album liet Donder de Noorse muzikant naar Brugge overvliegen, naar de kapel van Hof Bladelin. Daar werd het album 'Het Verdriet' gecreëerd uit improvisatiesessies (zie video). 

Op het album 'Het Verdriet' vinden we bewerkingen van enkele oude Vlaamse volksliederen, vertaald naar een vrijë jazzsfeer. Een kruisbestuiving tussen verschillende werelden dus, die van de jazz en die van de volksmuziek. In Noorwegen is zoiets heel gangbaar, hier bij ons is dat eerder zeldzaam. 

In Noorwegen blijft de folktraditie bijzonder aanwezig bij improviserende muzikanten. Met dit album wilden we onderzoeken in welke mate deze traditie bij ons nog leeft en hoe we die konden gebruiken in onze muziek.
Drummer Casper Van De Velde

HERBELUISTER het gesprek met Casper van Donder in Time Out

Donder
Casper Van De Velde op bezoek bij Time Out

Beluister 'Time Out' via Spotify:

Lijst van artikels