Donkere dagen

13 december 2018
Sommige mensen hebben last van de donkere dagen, een winterdip. Soms wordt een echte “winterdepressie” je deel. Wat je daartegen kan doen, of je dat misschien gewoon moet toelaten, daarover gaat De Wereld van Sofie vandaag.

Acteur Warre Borgmans - die dezer dagen furore maakt als Scrooge in de musical “A Christmas Carol - gaf onlangs in een interview aan dat hij al lang worstelt met een door veel mensen onvermoede donkere, zwartgallige kant.

Sommige mensen zoeken tijdens donkere periodes heil in “lichttherapie”. Reporter Ward Bogaert zocht Heidi Garrein op die onlangs een “lichtbril” aanschafte.

Psychiater Uus Knops geeft inzicht in het fenomeen “winterdip”, en of lichttherapie of andere manieren helpen om de strijd aan te gaan. En ze vertelt ook og iedereen een donkere kant heeft en hoe je daar mee omgaat?

Voor sommige mensen is hun zwart kantje een brandstof om mee aan de slag te gaan. Dat geldt - en dat lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig - voor comedians. Sarah Vandeursen, bekend van De Ideale Wereld en het hilarische electrotrash-duo Kenji Minogue, kan alleen maar humor brengen als ze het donkere kantje in zichzelf toelaat. 

Dus, je kan wellicht maar beter leren leven met je donkere kant? Vincent Byloo verzamelde “motivational quotes voor doemdenkers” bij Ernest Hemingway, Theo Maassen, Schopenhaur en Oscar Wilde.

En als we ons dan toch aan het wentelen zijn in onze donkerste kantjes, laat ons dan maar voluit gaan en ons laven aan de duisterste muziek. Met wie anders dan Ayco Duyster wiens familienaam het schopte tot het muziekgenre “duyster”.

Lees ook: