Doodgaan, verrijzen, opstaan en weer doorgaan. Raderdiertjes kunnen het.

19 december 2020

Vanaf welk formaat van dieren schieten ze bij Gaia in actie? Mag je wezentjes van minder dan een millimeter mismeesteren voor de wetenschap? Voor u spandoeken begint te schilderen, weet dat het zal niet simpel zijn om voor de deur te gaan betogen want het labo bevindt zich in de ruimte, in het ISS.

Daar kweken ze rotiferen, raderdiertjes. Die worden blootgesteld aan zuurstofgebrek, microzwaartekracht, UV en kosmische straling. Dat klinkt erger dan het is, want raderdiertjes zijn ongelooflijk taaie beesten. Ze houden het al 40 miljoen jaar uit.

Ze kunnen ook iets wat bij ons alleen Christus kon. En Lazarus. (Weliswaar met de hulp van Christus) : uit de dood verrijzen. Jezus deed het na een dag, Lazarus na vier, raderdiertjes kunnen het na jaren als het moet.

Er bestaan ook geen raderdiermannetjes. Hebben ze niet nodig om zich voor te planten. En toch is er variatie. De wetenschap staat voor een raadsel. Evolutionair bioloog Karine Van Doninck van de Université de Namur probeert dat te ontrafelenn, zowel op Aarde als in de ruimte.

We hadden naar het ISS kunnen reizen, maar haar gewoon aan onze keukentafel uitnodigen leek ons veel simpeler.

Beluister het volledige gesprek :