Door het vuur met Yola

8 maart 2019
Yola Walk through Fire Foto: Alysse Gafkjen
De Britse Yola was vroeger zangeres bij de band Phantom Limb. Onder de vleugels van Dan Auerbach heeft Yola een solo album uit, Walk Through Fire.

Yola leende vroeger haar stembanden aan Bugz in the Attic en Phantom Limb, en tussendoor zong en speelde ze freelance voor velen in het funk- en soulcircuit van Bristol en Bath. Ook was ze een tijdlang zangeres tijdens de live toernees van Massive Attack

Maar nu is de tijd gekomen om haar eigen ding te doen, en dat eigen ding leunt muzikaal heel dicht aan bij de muziek uit de regio van Memphis (Tennessee) en Nashville, twee muzieksteden met een heel eigen kleur -Memphis ruikt eerder naar soul, terwijl Nashville eerder country-gericht is. Maar het is net de combinatie van die twee kleuren die Yola zo aansprak en die je bijv. aantreft in de muziek van Dusty Springfield en Ray Charles.

Het duurde niet lang vooraleer muzikant, producer en talent scout Dan Auerbach haar in het vizier kreeg. Het resultaat: het plan om samen een album op te nemen, met klassemuzikanten zoals Gene Chrisman, Bobby Wood en Roger Cook (check de All Music Guide-pagina's rond Elvis Presley en Dusty Springfield en je merkt al gauw welke geschiedenis deze muzikanten met zich meedragen). 

Voor het neerpennen en het muzikaal uitdrukken van haar gevoelens kon ze dan weer een beroep doen op professionals zoals Pat McLaughlin en Dan Penn

 

Radio 1 Select