"Door idiote puntendeling gelooft iedereen dat alles kan in Play-off 1"

18 maart 2019
© VRT
We hoorden alweer een kritische Peter Vandenbempt in 'De Ochtend'. "Mede door de idiote deling van de punten schuift iedereen lekker dicht bij mekaar. Zo staat Anderlecht bijvoorbeeld na wat toch een horrorseizoen is geweest op maar 6 punten van Racing Genk, dat dan weer een topseizoen heeft gespeeld."

Gent kan wel een keer de "dark horse" in de eindronde zijn"

Het laatste ticket voor de top 6 was voor AA Gent, dat met overwicht won bij STVV, dat uit de boot valt. En Gent stapt met zeer hoge ambities Play-off 1 in. Gesterkt door de autoritaire manier waarop het dat ticket heeft gepakt.

Het werd vooraf een beetje als een zinderende finale op Stayen bestempeld, maar de berg heeft toch een muis gebaard. Ondanks veel overgave en strijd tot het einde van Sint-Truiden was het klasseverschil groot en zat het er gisteren in die match eigenlijk op geen enkel moment in voor STVV.

Gent heeft zijn ticket toch niet gestolen. Met de rug tegen de muur heeft het na de 0 op 6 onder grote druk 12 op 12 gehaald. Dat is gewoon zeer goed van coach Jess Thorup en de spelers.

Nu wordt door alle waarnemers - en ik denk terecht - gewaarschuwd voor Gent in Play-off 1: dat het wel een keer de "dark horse" zou kunnen zijn in de eindronde. En dat is wel opmerkelijk. Want iedereen was het er een paar weken of maanden geleden toch over eens dat AA Gent een slechte transferzomer had gehad. Er ontbrak van alles aan de spelerskern: geen evenwicht, geen persoonlijkheid, te veel van dit, te weinig van dat. De Witte en Louwagie hadden deze zomer voor de zoveelste keer veel te veel spelers ineens verkocht.

Maar uiteindelijk is het toch met deze kern - met weliswaar een toptransfer als Sørloth erbovenop - dat Gent het gedaan heeft. Kaminski vervangt Kalinic (dat is hetzelfde) en Bezoes zat op de bank. Die kern wordt nu zelfs als een outsider voor de topplaatsen gezien. Dat heeft de nieuwe trainer dus zeer goed gedaan. Misschien heeft sportief directeur Michel Louwagie het deze zomer toch iets beter gezien en gedaan dan wij allemaal dachten.

"De aanwezigheid van de topploegen garandeert geen topniveau"

Met Gent erbij wordt het een topeditie van Play-off 1: met de Grote 5 én Antwerp, een ploeg met G5-ambities op korte termijn. Het is het 2e jaar op een rij dat de Grote 5 in de top 6 eindigt. Dat kan erop wijzen dat de kloof tussen de top en de rest groter wordt, dat het elk jaar moeilijker wordt voor de kleinere clubs, zoals STVV of Charleroi, om erbij te raken.

Anderzijds is het nog maar de 4e keer op 10 dat de G5 erin zit. En op het veld is dat grote verschil met de rest dan toch niet meteen zichtbaar geweest in de reguliere competitie.

En dat het spannend wordt, dat weten we. Dat is elk jaar ook zo. Maar de aanwezigheid van topploegen garandeert niet noodzakelijk een topniveau, dat hebben we ook al vaak gezien.

En het is te hopen dat het niveau van gisteren van een aantal ploegen uit de top 6 geen indicatie is voor wat volgt, want veel overtuiging was er dan blijkbaar toch niet. Club Brugge voetbalde naar eigen zeggen 1 helft zeer zwak tegen Moeskroen en leed toch al de 3e thuisnederlaag.

Racing Genk heeft blijkbaar wel goed gevoetbald bij een soort try-out van een post-Pozuelo-systeem. Maar het kon het resultaat niet vasthouden en dat is ook al niet de eerste keer.

Antwerp heeft een beetje lood in de vleugels met maar 1 overwinning in 6 wedstrijden, al speelde het gisteren een beetje met een B-ploeg. Standard was 1 helft dramatisch tegen Waasland-Beveren, zei Michel Preud'homme, die er radeloos van wordt.

En Anderlecht haalt toch vooral zonder echt veel kwaliteit in het spel goeie resultaten en leunt met zijn volle gewicht op de frêle schouders van een 17-jarige Verschaeren. Dus veel wierook was er niet nodig bij de prestaties van de top 6. Maar oké, het was maar het voorspel, zoals we weten. Iedereen heeft nu 2 weken om klaar te zijn.

Het is te hopen dat het niveau van gisteren van een aantal ploegen uit de top 6 geen indicatie is voor wat volgt.

"Door idiote puntendeling gelooft iedereen dat alles kan in Play-off 1"

Hoeveel titelkandidaten er zijn? 6 zeker, of laten we zeggen 5, want Antwerp heeft de voorbije weken net iets te veel van zijn pluimen gelaten. Maar zo gaat dat bij de start van Play-off 1: mede door de idiote deling van de punten schuift iedereen lekker dicht bij mekaar. Zo staat Anderlecht bijvoorbeeld na wat toch een horrorseizoen is geweest op maar 6 punten van Racing Genk, dat dan weer een topseizoen heeft gespeeld.

Iedereen gelooft of maakt zichzelf wijs - je mag zelf kiezen - dat alles kan. Dat is al vele jaren zo een beetje de slagzin van Play-off 1. Ook kampioen worden: Sa van Standard zei het, net als Jaremtsjoek van AA Gent. Lawrence en Didillon van Anderlecht lieten het ook zo'n beetje verstaan. Dat is de wondere wereld van Play-off 1.

Wij doen daar de komende weken ook gretig aan mee. Als een ploeg bijvoorbeeld 2 keer na elkaar wint, beginnen zij en wij ook al te rekenen: "Als ze nu nog 2 keer winnen, dan...", "Als dit en als dat..." Zo trekken we eigenlijk iedereen mee zo ongeveer tot aan de finish en is het spannend.

Maar de realiteit is toch enigszins anders: 6 keer op 9 werd de winnaar van de reguliere competitie ook gewoon kampioen. En het aantal succesvol afgeronde spectaculaire remontes blijft eigenlijk toch maar beperkt tot 1: Anderlecht in 2014. Standard was het bijna gelukt in 2011. Dat is dus veeleer een grote uitzondering dan een regel.

Maar geen nood: we zullen de komen 2 maanden toch rotsvast geloven dat alles kan in Play-off 1. Of het dan ook gebeurt, dat zien we daarna.

De realiteit is enigszins anders: 6 keer op 9 werd de winnaar van de reguliere competitie ook gewoon kampioen.

"KV Mechelen? Misschien is het reglement toch niet zo onrechtvaardig"

In 1B is KV Mechelen een mooie en verdiende kampioen. Daar is geen discussie over: de cijfers wijzen erop dat KV de beste ploeg was over het hele seizoen. Dat is ook niet zo verwonderlijk aan de andere kant. Want er is flink geïnvesteerd en een ploeg samengesteld die eigenlijk zijn plaats heeft in 1A. Met veel eersteklasse-ervaring.

Dus eigenlijk is de prestatie van Beerschot Wilrijk - met volgens de mensen die 1B het hele seizoen hebben gevolgd toch minder kwaliteit - misschien wel straffer. Maar oké: ik denk dat 1A gebaat is bij een terugkeer van KV Mechelen als club met ambitie, met middelen, met infrastructuur, met supporters...

Er heerst toch een algemeen gevoel, behalve dan bij de eigenaar van Beerschot Wilrijk, Francis Vrancken. Die deed wat uitspraken zoals: "KV Mechelen zal zeker degraderen" en liet zich godbetert fotograferen met al een glas champagne in de hand voor de wedstrijd. Ik moet zeggen dat die een prachtige entree heeft gemaakt bij het grote publiek: echt proficiat daarvoor.

Maar ik zou zeggen dat het algemene gevoel toch is dat het een grove onrechtvaardigheid zou zijn voor de club, voor de spelers en de supporters, als zij slachtoffer worden en gestraft worden voor wat mogelijk enkele bestuurders hebben mispeuterd in de strijd om het behoud vorig jaar.

Maar zo werkt het nu eenmaal: als inderdaad blijkt dat er 3 of 4 zwaargewichten uit het bestuur fouten hebben gemaakt, dan zijn zij wel de vertegenwoordiger van de club. Bijvoorbeeld is Juventus ook gedegradeerd en 2 titels afgepakt na Moggiopoli in 2006, omdat grote baas Luciano Moggi van alles had gemanipuleerd.

Laten we niet vergeten: als KV Mechelen het heeft geprobeerd, dan is het in elk geval mislukt. Misschien omdat anderen het slimmer en beter hebben gedaan, dat weten we allemaal niet. Maar als het wel lukt door manipulatie van enkele bestuursmensen, dan is dat wel ten nadele van een andere club, waar ook bestuurders, spelers, trainers en supporters dan het slachtoffer zijn van iets waar ze niets mee te maken hebben. In de fond is het misschien toch niet zo'n onrechtvaardig reglement.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt:

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'