Door OCMW gevraagde controle pand Antwerpse Paardenmarkt kwam er niet

25 januari 2018
Vorige week vielen er bij een ontploffing op de Antwerpse Paardenmarkt twee doden en veertien gewonden. Nu zegt het OCMW dat het een controle van het huis vroeg, maar dat die er nooit kwam. De woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt dat er een onderzoek liep, maar dat dat geen prioriteit had.

In augustus deed het OCMW een aanvraag om het pand op de Paardenmarkt te controleren op woonkwaliteit. Dat is de vaste procedure wanneer een eigenaar weigert om met een huurwaarborg van het OCMW te werken. Volgens Monica De Coninck (SP.A), oud-OCMW-voorzitster in Antwerpen, is die controle er nooit gekomen. Nochtans had de stad verklaard dat de betrokken panden recent nog gecontroleerd werden en dat er niets onregelmatig was vastgesteld.

Melding OCMW-consulenten

Bovendien zegt het OCMW dat het niet bij deze ene melding bleef. Zowel op de eerste als op de derde verdieping van het pand woonde iemand bij wie OCMW-consulenten over de vloer kwamen. Die consulenten hadden ook opgemerkt dat er problemen waren met het huis en hebben dat volgens SP.A in december vorig jaar gemeld aan de bevoegde stadsdienst. Dat laatste wordt dan weer tegengesproken door de Stad Antwerpen: “Er was bij de stedelijke toezichtsdienst geen melding gemaakt door het OCMW van bijkomende, verontrustende woonomstandigheden die een hogere prioriteit vereisten”, zegt de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever.

Termijnen

Ook over de termijnen waarbinnen een controle moest gebeuren, spreken SP.A en de burgemeester elkaar tegen. “Het OCMW vroeg in augustus 2017 al een woonstcontrole bij de stad aan, dat is tot op vandaag niet gebeurd, hoewel de burgemeester eerder zelf vooropstelde dat dat binnen de 4 maanden moet gebeuren”, zegt Monica De Coninck (SP.A). De woordvoerder van burgemeester Bart De Wever heeft het dan weer over een wettelijke zes maandenregel: "Maar die is bovendien niet van toepassing op de dossiers die via het OCMW binnen komen".

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Radio 1 Select