Doorbraak in genezing COVID-19 dankzij medicijn tegen reuma dat al 50 jaar bestaat

16 juni 2020
© VRT
Britse onderzoekers hebben ontdekt dat het medicijn dexamethason het aantal sterfgevallen bij mensen die besmet geraken met het coronavirus met een derde kan doen dalen. Viroloog Marc Van Ranst is positief: “Dit is een heel goed uitgevoerde studie, met heel veel patiënten, de kans dat dit gaat helpen is groot”, zegt hij in ‘De Wereld Vandaag’. Maar hij benadrukt meteen dat het enkel moet gebruikt worden bij zwaar ziek mensen.

Het nieuws werd dinsdag bekendgemaakt in het Verenigd Koninkrijk. De cijfers zijn het resultaat van een grote klinische proef in dat land. Dexamethason is een ontstekingsremmer uit de familie van steroïden. Het medicijn kan de sterfte van wie het meeste door COVID-19 is getroffen, met een derde verminderen. "Het is een doorbraak, maar het grappige is dat het medicijn al 50 jaar bestaat," zegt Bart Lambrecht, professor longziekten van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie aan VRT NWS. Hij kent de studie en het medicijn en vindt de resultaten zeer betrouwbaar. "Het is eigenlijk een krachtige ontstekingsremmer die vroeger gebruikt werd bij de behandeling van reuma. 

Van Ranst: “Dit werkt niet tegen het virus zelf, maar tegen de gevaarlijke overreactie van ons afweersysteem"

Ook viroloog Marc Van Ranst is positief: “Dit is een heel goed uitgevoerde studie, met heel veel patiënten, de kans dat dit gaat helpen is groot”, zegt hij in ‘De Wereld Vandaag’. Maar hij benadrukt meteen dat het enkel moet gebruikt worden bij zwaar ziek mensen: “Dit werkt niet tegen het virus zelf, maar tegen de gevaarlijke overreactie van ons afweersysteem wanneer we al heel erg ziek zijn. Deze studie is gebeurd bij mensen die beademd werden.”

Het is dus niet zo dat je het kan gaan halen bij je apotheker als preventie: “Dat zou ook gevaarlijk zijn, en onnodig ook. Het is enkel om in de ziekenhuizen te gebruiken.”

Dexamethason is een goedkoop medicijn, dat op vrij grote schaal snel kan gebuikt worden. “Het kost 20 à 40 euro per behandeling. In vergelijking met andere middelen is dit een van de grotere medicijnen die we kennen. Het is ook niet heel moeilijk om te maken.”

Kunstmatige beademing

In het herstelonderzoek ontvingen 2.104 patiënten deze behandeling (oraal of intraveneus) gedurende 10 dagen. Vergeleken met 4.321 andere patiënten die het niet hadden ontvangen, stelden de onderzoekers vast dat de behandeling de sterfte met een derde verminderde bij patiënten die op kunstmatige beademing werden geplaatst.

Bovendien daalde de mortaliteit met een vijfde bij minder ernstig zieke patiënten die via een masker zuurstof kregen zonder ze te intuberen. Aan de andere kant vertoonde de behandeling geen enkel voordeel voor patiënten die geen ademhalingshulp nodig hadden.

Beluister het gesprek met Marc Van Ranst in 'De Wereld Vandaag':

Bekijk ook de toelichting door wetenschapsjournalist Koen Wauters in 'Het Journaal' (en lees verder onder de video):

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: