"Doordat KV Mechelen beker gewonnen heeft, is er wel wat chaos"

2 mei 2019
© Belga (Thierry Roge)
KV Mechelen vierde gisteren feest in de Beker van België. "Maar als KV Mechelen nog veroordeeld wordt voor matchfixing begint de soep pas echt", legt Tom Boudeweel uit in zijn analyse.

"Het is een rollercoaster voor KV Mechelen dit jaar"

Het was een verdiende zege voor KV Mechelen. Dat heeft Gent-voorzitter Ivan De Witte achteraf ook toegegeven. Ik denk dat Gent gewoon zijn flauw niveau uit Play-off I niet heeft kunnen opkrikken in de bekerfinale. Je zag dezelfde problemen als de voorbije weken.

KV Mechelen heeft het prima gedaan. Ze hebben gespeeld met het hart, met veel passie en grinta op het terrein. Ze hebben ook gespeeld naar de kwaliteiten van het team. Dat is nog altijd de grote kunst in het voetbal.

KV Mechelen heeft ook een goede coach, een man met een plan, met dartele flanken die het spel moesten maken. Maar vooral die over-mijn-lijkmentaliteit viel op, ook al liepen er op het einde wat lijken op het veld omdat de club al 45 dagen lang geen enkele officiële match meer had gespeeld.

En AA Gent miste misschien wel zelf die onverzettelijkheid, want het heeft wel kansen gekregen. Maar KV Mechelen kon rekenen op die sublieme doelman, Verrips. Het is een fantastisch seizoen voor KV Mechelen, met 2 prijzen in één jaar.

Maar dit jaar was toch vooral een rollercoaster voor KV Mechelen . Er waren sportieve problemen: in het begin van het seizoen was er een trainerswissel en KV Mechelen heeft nipt de 2e periodetitel gemist. En die finale tegen Beerschot Wilrijk om de titel was ook een en al emotie.

En dan zijn er ook nog die grotere extrasportieve problemen. Chapeau voor de spelersgroep en de staf, die daar prima zijn mee omgegaan.

"Wat als KV Mechelen veroordeeld wordt?"

Doordat KV Mechelen de beker gewonnen heeft, is er wel wat chaos. Maar alles staat of valt nu met Operatie Propere Handen of Operatie Zero, die matchfixing op de slotspeeldag van vorig seizoen.

Als KV Mechelen vrijuit gaat, dan blijft alles zoals het nu is. Dan gaat KV Mechelen Europa in en mag het meteen naar de groepsfase van de Europa League.

Maar als KV Mechelen veroordeeld wordt, dan begint de soep pas echt. Want het grote probleem is nu dat het vijfde en laatste Europese ticket wordt uitgereikt aan de winnaar van het duel tussen de 4e uit de stand van Play-off I en de winnaar van Play-off II.

Die match vindt plaats op 26 mei, maar de laatste pleidooien in operatie zero worden gehouden op 27 en 28 mei. Je moet eerst wachten op de uitspraak. En je kan er donder op zeggen dat er nog beroep zal worden aangetekend bij het BAS.

Concreet: stel dat Antwerp 4e eindigt, dan moeten ze spelen tegen de winnaar van Play off II, neem nu STVV. Stel dat STVV wint, dan hebben ze dat laatste Europese ticket. Maar als KV Mechelen veroordeeld wordt en hun Europees ticket verliezen, dan schuift alles op. Dan hebben de 3e en de 4e uit POI een Europees ticket en moet de 5e spelen tegen de winnaar van POII.

Wat zullen ze dan doen? Zullen ze die match voor dat Europese ticket dan nog eens spelen? Zullen die ploegen al met vakantie zijn, want dan zijn we al midden juni. Er moet al ingeschreven zijn bij de UEFA voor de Europese ticket, enzovoort. Dat is een hele grote chaos.

"Mogelijke oplossingen zijn driehoekstoernooi of 2 barragematchen"

Is er een evidentere oplossing? Ik weet het niet. Wat kan de bond doen zolang het proces loopt? De bond is zelf afhankelijk van het eigen parket.

Daarom werd deze week enorm de nadruk gelegd op de snelheid van het proces, 6 zittingen in 11 dagen. Er is ook heel wat tegenkanting van de advocaten van de verdediging, want die vinden dat de rechten van de verdediging op die manier worden geschorst.

Er is dus wel een groot probleem. Ik heb gelezen dat een soort driehoekstoernooi een mogelijke oplossing kan zijn, met de 4e en de 5e uit POI en de winnaar van POII. Of twee barragematchen. Maar dan reken je wel op de goodwill van de clubs en ik weet niet of die er wel is.

"Crisis bij AA Gent"

Ik denk dat het nu echt wel crisis is bij AA Gent. Ze sluiten het seizoen waarschijnlijk af zonder Europees ticket. De voorbije 2 seizoenen speelde Gent wel telkens Europees voetbal, maar door een vroege uitschakeling konden ze er toen telkens niet te lang van genieten. Dus meer frustratie, dan plezier.

Ik denk dat het gisteren ook een dag was vol frustratie. Ik krijg meer en meer berichten over de slechte organisatie van de beker. Schrijnend is dat. De spelers moesten dan ’s avonds nog op het podium op het Sint Pietersplein, waar de meeste mensen toen al vertrokken waren. Daar hadden ze ook geen zin in.

De sfeer bij de supporters is helemaal omgeslagen, over de zwakke kern, de beleidsmensen en de transferpolitiek. Ik heb zo een beetje het gevoel van eerder op het seizoen onder Yves Vanderhaeghe.

En nu komt de positie van Jess Thorup, de huidige coach, weer onder druk. Die was nochtans met veel positivisme omarmd. Hij heeft Gent zoals gevraagd naar Play-off I en de bekerfinale gebracht. Maar nu haalt hij maar 1 op 18 en verliest hij de bekerfinale. Thorup heeft die negatieve spiraal die er heerst blijkbaar niet kunnen omkeren.

Ivan De Witte zei achteraf ook: “Thorup heeft niet de juiste oplossing gevonden om het spel van KV Mechelen door te breken." De Witte houdt van uitspraken met een dubbele bodem. En anderzijds begrijp ik hem wel. Hij wil toch niet weer veranderen van trainer, dat is niet goed voor het imago van AA Gent en niet goed voor de stabiliteit van de club.

Vanderhaeghe kon het niet met deze groep en Thorup kan ook geen prijzen winnen. Aan wat ligt het dan? Zondag komt Club Brugge op bezoek, dat ligt altijd gevoelig in Gent. Bij winst zal de pijn misschien wel wat verzacht zijn. Maar bij verlies worden de problemen nog groter. Het worden echt wel drukke en vooral spannende dagen voor de Gentse beleidsmensen.

Beluister de analyse van Tom Boudeweel in 'De Ochtend':

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'