Dopingjager Van Eenoo: "Russische hackers vonden niets wereldschokkends"

14 september 2016
Van Eenoo over cyberaanval WADA: "Pijnlijk en stemmingmakerij

Het Werelantidopingagentschap WADA moest gisteren toegeven het slachtoffer geworden te zijn van een Russische hackersbende. Die zette de medische gegevens van onder anderen de zussen Williams en Simone Biles online. "Na de onthullingen over de dopingpraktijken in Rusland zijn sommige mensen blijkbaar heel nationalistisch geworden. Zij vallen nu iedereen aan die Rusland beschuldigt, ook het WADA dus."

"Ze hebben ingebroken in de ADAMS-database. Zo hadden ze toegang tot de whereabouts van atleten, resultaten van het lab en medische uitzonderingen. Van een aantal atleten hebben ze nu de analyseresultaten gelekt en ook de uitzonderingen die ze kregen om verboden middelen te gebruiken omdat die noodzakelijk waren voor de gezondheid."

"Het ging om medicijnen die ze echt nodig hadden, vandaar de toestemming. Bij de zussen Williams ging het bijvoorbeeld over corticosteroïden. De ene zus had dat in een periode van zes jaar zeven keer gebruikt, de andere negen. Ik denk dat iedereen van ons dat geneesmiddel al eens heeft gebruikt. Al was het maar tegen eczeem."

"Bij twee andere Amerikaanse sporters ging het over medicatie om ADHD te behandelen. Ik denk niet dat dat zo wereldschokkend is. Het is geen schande om ziek te zijn of om een aandoening te hebben, maar het feit dat die medische gegevens zomaar op straat gegooid worden, dat is het ergste."

Wat ze gevonden hebben, stelt eigenlijk niets voor. Ze willen ons doen geloven dat er Amerikaanse atleten zijn die toestemming kregen om verboden middelen te nemen en zo medailles te pakken, maar dat is helemaal niet zo.

Bron © sporza.be