Douglas Firs speelt met Fisher Price en oude keyboards

1 november 2017
Wie houdt van zachte americana en singersongwritermuziek kent de naam Douglas Firs al langer, maar op deze plaat breken ze los uit die begrippen. Broers Gertjan en Sem Van Hellemont speelden een prachtige sessie voor ons en brachten wat electronische rekwisieten mee.

Hinges of Luck is een prachtig album geworden en dat heeft het te denken aan één plek: Montréal. Daar trok Gertjan Van Hellemont naartoe om te schrijven. Dat was nodig, weg van vrienden en familie en weg van alle afleiding. Al bleek de eerste avond dat hij dat wat had onderschat.

Ik voelde mij plots zo eenzaam. Ik heb me dan op m'n gitaar een melodie getokkeld die me gezelschap mocht houden.

Die melodie klinkt wat bijzonder, omdat Gertjan de snaren van zijn gitaar losser had gedraaid, zodat zijn instrument de koude vliegtuigreis zou overleven.

Dat de nieuwe plaat meer beats en funky uithalen bevat dan het vroegere werk, zorgt wel wat voor aanpassingen. Sem, de vaste pianist van de band, moest op synthesizerles bij Senne Guns, die meespeelt op de plaat. Het pianodeuntje op dit nummer, Undercover Lovers, moet telkens worden ingezongen op een oud Casiokeyboard en de drumlijn wordt afgespeeld op cassette. 

Luister hier naar het volledige interview.