Dramatische bosbrand in Portugal is dodelijkste in Europa sinds 1949

19 juni 2017
De ongeziene bosbrand in het centrum van Portugal is de dodelijkste in Europa in bijna 70 jaar. Een drama van deze schaal is al geleden van 1949, toen vielen 82 doden bij een brand in het zuidwesten van Frankrijk.

In de zomer zijn er elk jaar wel grote bosbranden in het zuiden van Europa. Maar dat er in één dag tientallen doden vallen is gelukkig uitzonderlijk. Sommige branden worden aangestoken, andere zijn het gevolg van hitte en droogte. Deze brand lijkt in die tweede categorie te vallen.

Ook in Portugal komen bosbranden geregeld voor, maar deze tragedie komt wel als een enorme schok. 2003 en 2005 waren de ergste jaren tot nog toe, toen vielen er een 20-tal doden over de hele zomerperiode. Nu zijn er al meer dan 60 doden geteld en dat aantal kan nog oplopen.

1949: tragedie in "Forêt des Landes"

De dodelijkste bosbrand in de recente Europese geschiedenis vond plaats tussen 19 en 25 augustus 1949, in het zuidwesten van Frankrijk. Een enorme brand in en rond het bos van Landes kostte het leven aan 82 mensen. De meeste doden waren (vrijwillige) brandweerlieden en militairen die ingezet waren om het vuur te bestrijden.

De oorzaken: langdurige droogte, verwaarlozing van de brandpreventie gedurende de oorlogsjaren en een hevige wind die het vuur aanwakkerde. Meer dan 50.000 hectare bosgebied werd in de as gelegd. Na het drama kwamen er een hele reeks maatregelen om bosbranden te vermijden en effectiever aan te pakken.

Recenter was 2007 een rampjaar voor Griekenland. Het Zuid-Europese land werd maandenlang geteisterd door grote bosbranden. In totaal kwamen over een periode van vier maanden 84 mensen om het leven. Dat het probleem van de bosbranden erger lijkt te worden, wordt door sommigen aan de opwarming van de aarde toegeschreven.

Ergste branden buiten Europa

Bosbranden zijn uiteraard geen Europese kwestie. De dodelijkste branden in de geschiedenis vonden plaats in de VS, Azië en Australië. Bij de Australische "Black Saturday bushfires" van februari 2009 bijvoorbeeld kwamen maar liefst 173 mensen om het leven.

En eind 19e en begin 20e eeuw -zonder de moderne brandbestrijdingsmiddelen- leidden zware bosbranden tot duizenden doden op het Amerikaanse platteland. Bij de ergste brand, "Peshtigo fire" (1871) in Wisconsin, lieten 1.500 tot 2.500 Amerikanen het leven.

Bron: deredactie.be


"De politie en de brandweer zeggen dat er nog veel dorpen zijn waar ze nog niet zijn geraakt, omdat de verbindingswegen onderbroken zijn of er nog brandhaarden zijn", zegt Balliauw telefonisch in "De ochtend". 

De ochtend kon ook praten met Herwig Bomon die een B&B heeft in São João do Peso in Portugal.