"Drank is God in dit land, maar dan gezelliger"

24 januari 2019
België blijft koploper in de categorie 'rijden onder invloed'. Combineer dat met de putten op onze wegen en je krijgt levensgevaarlijke toestanden. Voor oude Belgen dagelijkse kost, voor nieuwe Belg Bas Birker enorm verontwaardigend.

Liefste landgenoten, ik werd wakker met slecht nieuws. Gazet Van Antwerpen kopte: Beloofde trajectcontrole E313 laat alweer op zich wachten. Natuurlijk was mijn reactie: Nog steeds geen boetes? En jullie hadden het beloofd! De oorzaak van het uitstel blijkt een technisch probleem. Waarschijnlijk is minister Weyts erachter gekomen dat, technisch gezien, niemand op meer controles zit te wachten. Dat trajectcontroles geld opbrengen, daar bestaat geen twijfel over. Of ze bijdragen aan verkeersveiligheid, daarover twijfel ik harder dan aan het acteertalent van Ian Thomas.

Gisteren hoorde ik in het bekende programma Nieuwe Feiten, een expert zeggen dat het aantal verkeersdoden per 1000 inwoners in België hoger ligt dan in Duitsland. Na enig speurwerk zag ik dat alleen in het oostblok het verkeer gevaarlijker is. Logisch. Daar hebben ze geen WODCA controles, daar drinken ze ze op. In ons land is het grootste deel van de verkeersslachtoffers een zwakke weggebruiker. Zo iemand die niet tegen alcohol kan. Vooral niet als die wordt geconsumeerd door de onverantwoordelijke automobilist die de zwakke weggebruiker aanrijdt.

Als we wat willen doen aan onze verkeersveiligheid, dan lijkt het me verstandig om te beginnen met het evalueren van de staat van het wegdek en onze relatie met alcohol. Want drank is in dit land, altijd en overal. Het is net god, maar gezelliger. Het is een publiek geheim dat wanneer je op een bijeenkomst bent, waar ook de burgemeester is, er in de wijde omtrek geen alcoholcontroles zijn om schandalen te voorkomen. Ik sprak laatst de politie van een middelgrote gemeente in de Vlaamse Ardennen toe en daar ging de commissaris na zijn toespraak naar huis. Niet om de verleiding van de receptie te ontlopen, maar om zich om te kleden omdat hij in uniform niet mag drinken. Maar goed ook. Toen de flikken in de jaren '80 nog dronken in uniform bedachten ze dingen als: ‘Als ze gaan bezuinigen op de rijkswacht, kunnen we maar beter zorgen dat ze ons nodig hebben. Wie gaat er mee warenhuizen overvallen? Gooi jij de wapens in het kanaal in Ronquières, Philippe?’

En dan zijn er nog de wegen zelf. In beschaafde landen vernieuwen ze het wegdek zodra er putten in ontstaan. Hier zetten we een hek rond de put en starten we een dossier om fondsen te verkrijgen voor een aanbestedingsprocedure die gewonnen wordt door het bedrijf dat het traagst werkt. Maar dat verdoken belastingmaatregelen als trajectcontroles belangrijker zijn dan verkeersveiligheid was te verwachten van een een N-VA minister natuurlijk. Die putten kunnen geen probleem zijn, want iedereen heeft toch gedronken en slingert er wel omheen. De mensen die er wel in rijden zijn nuchter en dus buitenlanders. Eigen schuld, dikke bult. In je band.