Dreigt een nieuwe bestorming van het Capitool? "Complotdenkers geloven dat Trump vandaag weer president wordt"

4 maart 2021
© Kyle Mills
Het Amerikaanse parlementsgebouw in hoofdstad Washington DC is opnieuw omgevormd tot een zwaarbeveiligde vesting. Volgens de veiligheidsdiensten zijn er aanwijzingen dat complotdenkers opnieuw zouden proberen het Capitool te bestormen. "Het zijn mensen die vermoeden dat oud-president Donald Trump vandaag opnieuw president gaat worden", legt VS-correspondent Björn Soenens uit.

Het Capitool, het parlementsgebouw, wordt extra beveiligd omdat Amerikaanse veiligheidsdiensten waarschuwen voor een mogelijke nieuwe bestorming. Zo zouden er berichten onderschept zijn waaruit zou blijken dat leden van extremistische groeperingen mogelijk naar de hoofdstad willen trekken. En dat gebeurt niet toevallig vandaag op 4 maart.

"Tot 1933 viel de officiële inauguratiedatum voor een nieuwe president op 4 maart", legt VS-correspondent Björn Soenens uit. "Daarna is dat vervroegd naar 20 januari om de periode tussen de verkiezingen en de eedaflegging een beetje in te korten. De QAnon-complotdenkers vermoeden dat oud-president Donald Trump vandaag opnieuw president wordt van de Verenigde Staten."

Aanhangers van de QAnon-theorieën geloven dat leden van de Amerikaanse elite, onder wie politici van de Democraten, maar ook mensen uit de zakenwereld, de media of Hollywood, betrokken zijn bij een complot tegen (de intussen voormalige) president Trump.

Volgens die theorie, onder meer gevoed door berichten op sociale media van een mysterieuze "Q", zou die elite zich schuldig maken aan kindermisbruik en deelnemen aan satanische rituelen. Trump, de grote held in dit complotverhaal, zou met hen afrekenen. En vandaag dus zou hij opnieuw president worden.

"We moeten dit allemaal met een korrel zout nemen", onderlijnt Soenens, "maar de veiligheidsdiensten zijn wel op alles voorbereid." Want in tegenstelling tot de wilde van de pot gerukte samenzweringstheorieën is het risico op nieuw protest altijd een mogelijkheid. Uit voorzorg wordt vandaag geen zitting gehouden in het Congres en is het Capitool opnieuw omgebouwd tot een zwaarbeveiligde vesting.

Twee maanden geleden werd het Capitool al eens bestormd door Trump-aanhangers. Daarbij vielen toen 5 doden. De hoorzittingen over die bestorming lopen nog steeds. Gisteren nog kwam William Walker (foto onder) aan het woord, de generaal van de nationale garde. Hij gaf onder meer aan dat het drie uur duurde voor hij van het ministerie van Defensie de toestemming kreeg om tussenbeide te komen.

Luister naar VS-correspondent Björn Soenens:

Bron: vrtnws.be en Nieuws 8u