Drie aardschokken gemeten tijdens Hongarije - Belgie

27 juni 2016
Tijdens de match van Hongarije tegen België noteerden seismologen drie pieken in hun metingen. Vooral tijdens goal twee, drie en vier. Dat is straf. Zeker omdat er eigenlijk geen grote groepen mensen dichtbij de meetpunten samen waren gekomen. Wetenschapper Lieven Scheire legt in Studio France uit hoe dat dan toch kon.

Er wordt blijkbaar wel vaker menselijke activiteit gemeten door seismologen. Ze noemen dat dan seismische ruis. "Bijvoorbeeld bij rockconcerten, afbraakwerken of grote werven. Het frappante is dat er nu helemaal geen grote bijeenkomst van voetbalkijkers in de buurt van de meetpunten was. Voor de onderzoekers wordt zo stilaan duidelijk dat kleinere groepen mensen die rechtspringen, bijvoorbeeld in een café of een living, ook gemeten worden," legt Scheire uit.

Scheire belde zelf met de wetenschappers in Ukkel en stelde vast dat er eigenlijk nog veel onderzocht moet worden. "Ze weten bijvoorbeeld nog niet hoe ver die invloed eigenlijk reikt. Is dat 5, 10, 20 kilometer? Niemand weet het. We zullen daar eens een onderzoek naar doen tijdens de volgende wedstrijd."

Geen aardbeving

De aarde trilt dan wel echt, helemaal hetzelfde als een aardbeving is de waarneming toch niet. "De schaal van Richter, die voor aardbevingen gebruikt wordt, meet energie en deze waarneming is gebasseerd op frequenties."

Gegevens seismologen

Als je een kijkje neemt naar de informatie die de seismologen online zetten, zie je dat er echt uitschieters zijn in de metingen.