'Drie dagen' versus 'Iemand'

4 juli 2021
Meestervellers zijn het, Ward Bogaert en Philip Heymans. En nee, dat zeggen we niet zomaar: die titel kregen ze van de Stichting Verhalende Journalistiek voor hun podcast 'Drie dagen'. Het was niet de eerste keer dat ze lof kregen. Frits Spits, in 2019 nog verkozen tot 'Radiomaker van de Eeuw' was ook bijzonder enthousiast over hun podcastreeks 'Iemand'. Er zijn geen EK-wedstrijden vandaag, dus je hebt geen excuus om niet te luisteren!

“Als ik er niet meer ben, wil ik niet dat mijn kinderen van anderen moeten horen wie ik was”

'Drie dagen' vertelt het verhaal van Elvire die wil sterven. Ze vraagt euthanasie. Maar de dokters die haar daarin begeleiden, willen dat Elvire eerst haar kinderen op de hoogte brengt van haar plannen. Alleen: dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. In drie dagen aan de Belgische kust luisteren VRT-reporters Ward Bogaert en Philip Heymans, samen met Ine Van Wymersch, procureur van Halle-Vilvoorde, naar het verhaal van Elvire. Ze luisteren en noteren haar levensverhaal, zodat zij uiteindelijk kan sterven.

Beluister hieronder aflevering 1 van de podcast 'Drie dagen' (of luister via je favoriete podcast-app)

Paula, de vrouw die er altijd was

Gewone mensen met sterke verhalen. Dat is waar de podcastreeks 'Iemand' voor staat.

Philip Heymans en Ward Bogaert gingen zo onder andere praten met een straatmuzikant die ooit een van de beste violisten ter wereld was, een immobiliënmakelaar met een verleden in de porno-industrie en met Paula, de vrouw die er altijd was.

Niet in de zin van veel ellende of zo. Nee, Paula was er altijd bij. Ze zong voor Duitse officieren in WOII, was naaktmodel en mannequin voor modehuis Natan. Ze vloog met de luchtbrug naar Berlijn, leerde Franco kennen, werd de eerste vrouwelijke pilote in Deurne en liet tussendoor het familierecht in ons land ingrijpend veranderen.

Beluister het verhaal van Paula:

Ontdek al de podcasts van Radio 1:

Lijst van artikels