Drie jaar in het spoor van Murad

8 juni 2019
Murad was tolk voor het Amerikaanse leger. Majoor Tyrone Powers is hem nog altijd dankbaar. Murad heeft hem en zijn mannen meermaals het leven gered. Maar de Amerikanen vertrokken, en Murad bleef achter.

Murad woont in een vluchtelingenkamp in het Noord-Westen van Irak. "Beesten hebben het beter dan wij", vertelt hij aan Kasper Goethals, journalist bij De Standaard. "Ik heb mij opgeofferd voor de Amerikaanse soldaten. Ik heb hun levens gered. Nu is het hun beurt om mij te redden."

De verkiezing van Donald Trump sloeg de droom van Murad - een huis in Nebraska - aan diggelen. Muslim Ban. Murad kon de Verenigde Staten niet binnen. En ook in Irak is hij niet veilig. Hij is Jezidi. Volgens moslims zijn Jezidi's duivelaanbidders. En hij heeft voor de Amerikanen gewerkt, dat maakt hem verdacht bij andere vluchtelingen. De ruiten van de container waarin hij slaapt werden stukgegooid.

Kasper Goethals volgt de odyssee van Murad al een paar jaar. De recente geschiedenis komt in zijn verhaal samen. Straks in Interne Keuken.

(En wat een prachtige foto van Johannes De Bruycker.)