In drie jaar tijd 85.000 kinderen omgekomen van de honger in Jemen: "Ouders zien kind wegkwijnen en kunnen niets doen"

21 november 2018
In Jemen zijn de afgelopen drie jaar naar schatting 85.000 kinderen onder de vijf jaar omgekomen van de honger. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie Save the Children op basis van gegevens van de Verenigde Naties. "Voor elk kind dat sterft door een bom of kogel, sterven er twaalf van de honger. Dit is nochtans te voorkomen", maakt Tamer Kirolos, directeur van Save the Children, zich kwaad.

"Kinderen lijden enorm door ondervoeding: sommigen zijn zelfs te zwak om te huilen"

In Jemen woedt al ruim drie jaar een oorlog. Het gaat om sterftecijfers opgemeten tussen april 2015 en oktober 2018. De baby's, peuters en kleuters sterven een vreselijke dood, benadrukt een radeloze Kirolos. "Kinderen die op deze manier sterven, lijden enorm. Hun vitale organen functioneren steeds langzamer en geven er uiteindelijk de brui aan. Hun immuunsysteem is zo verzwakt dat ze erg vatbaar zijn voor infecties. Sommigen zelfs te zwak om te huilen. Ouders zien hun kinderen wegkwijnen. En ze kunnen enkel machteloos toekijken."

De VN sloeg in oktober al alarm en sprak van de zwaarste humanitaire crisis in de wereld op dit ogenblik. Meer dan de helft van de Jemenieten weet absoluut niet hoe aan de volgende maaltijd te raken. Voor meer dan tien miljoen Jemenieten dreigt de kille hongersdood. Dat is bijna evenveel als de hele Belgische bevolking.

De situatie is schrijnend, des te meer omdat er wel degelijk voedsel is. Zo'n 51.000 ton graan ligt opgeslagen in Hodeida, een stad in het westen van Jemen die met haar haven van strategisch belang is. Met die 51.000 ton kunnen meer dan zes miljoen mensen bijna drie maanden worden gevoed. Maar de medewerkers van de VN-Voedselorganisatie raken niet tot bij de silo's, want Hodeida is oorlogsgebied. Er wordt dagelijks hard gevochten. Bovendien loopt er sinds vorig jaar een blokkade van de Verenigde Arabische Emiraten.

Bommen en honger

Hulporganisaties zien zich genoodzaakt naar een andere havenstad uit te wijken, in het zuiden. Daardoor duurt het drie weken langer om hulpgoederen op de juiste plek te krijgen.

Toch is er een klein lichtpuntje. "Ondanks de uitdagingen, lukt het Save the Children om dagelijks levens te redden. Sinds het begin van de crisis hebben we voedsel verstrekt aan 140.000 kinderen en meer dan 78.000 kinderen behandeld tegen ondervoeding", zegt Kirolos.

De afgelopen weken is echter het aantal luchtaanvallen sterk gestegen in en rond Hodeida. "150.000 kinderen zitten gevangen in de stad", stelt Kirolos. Hij vraagt dat de gevechten direct stoppen, zodat er niet nog meer kinderen doodgaan.

500 miljoen dollar hulp

Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben gisteren net voor 500 miljoen dollar voedselhulp beloofd. De strijd in Jemen gaat tussen de regeringstroepen die gesteund wordt door Saudi-Arabië en Houthi-rebellen die steun krijgen van Iran.

"De hulp zal 10 tot 12 miljoen Jemenieten ten goede komen", zei de Saudische woordvoerder Abdullah al-Rabeeah op een persconferentie. Maandag riep de VN op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, maar gisteren bleek dat al dode letter en braken zelfs de hevigste gevechten tussen rebellen en regeringstroepen uit sinds 14 november.

Bekijk de reportage uit 'Het Journaal':