"Drie kwart minderjarige vluchtelingen wordt misbruikt en uitgebuit"

12 september 2017
Drie kwart van de migranten- en vluchtelingenkinderen en jongeren die de oversteek naar Europa probeert te wagen, riskeert niet alleen zijn of haar leven maar krijgt onderweg vaak ook te maken met geweld, uitbuiting en misbruik. Olivier Marquet, directeur van Unicef België, reageert in “De Ochtend”.

Het is standaard geworden dat kinderen op de Mediterrane route misbruikt, verhandeld, geslagen en gediscrimineerd worden", zegt Afshan Khan, regionaal directeur voor Unicef en Special Coordinator for the Refugee and Migrant Crisis in Europa. Vooral kinderen en jongeren uit Afrika beneden de Sahara lopen risico op uitbuiting en mensenhandel. Het gaat om 65 procent ten opzichte van 15 procent langs de oostelijke route, en 83 procent vergeleken met 56 procent langs de centrale route over de Middellandse Zee.

Doorslaggevende factor is waarschijnlijk racisme. De 16-jarige alleenreizende Aimamo uit Gambia vertelde in een opvangcentrum in Italië aan onderzoekers dat mensenhandelaren in Libië hem maandenlang dwongen zwaar werk te doen. "Als je probeerde te vluchten, schoten ze. Als je stopte met werken, sloegen ze. We waren net slaven. En aan het eind van de werkdag sloten ze je op."

En is er een oplossing? "We moeten hun situatie ginder beter maken, zodat ze niet meer hoeven te vertrekken" zegt Marquet in De Ochtend. "We moeten de families samenhouden en de kinderen een wettellijke status geven. Veel kinderen zijn ook niet geregistreerd."

Beluister hieronder het volledige interview: 

Lees meer op vrtnws.be