Dries Hiroux en Laura Jadot winnen Belgodyssee

12 december 2018
© Belga
Dries Hiroux (KU Leuven) en Laura Jadot (UCL) winnen dit jaar de Belgodyssee Prijs voor beloftevolle journalisten in spe. Ze kregen die uit handen van koning Filip in het koninklijk paleis in Brussel.

8 duo's uit de verschillende gemeenschappen van België die 2 weken lang reportages en artikels over maatschappelijk relevante thema's maken: dat is al 14 jaar het uitgangspunt van Belgodyssee, een initiatief van het Prins Filipsfonds in samenwerking met VRT NWS, de RTBF, L'Avenir en Metro en met de steun van het kabinet van de premier.

Dit jaar stond Belgodyssee in het teken van de 70e verjaardag van de Verklaring van de Rechten van de Mens. Vandaag maakte koning Filip in het koninklijk paleis in Brussel bekend welke 2 kandidaat-journalisten deze keer de beste journalistieke prestatie hebben neergezet en zich de winnaars van deze editie mogen noemen. Het gaat om Dries Hiroux (KU Leuven) en Laura Jadot (UCL).

Dries Hiroux maakte voor Radio 1 een radioreportage over het recht op vrije tijd voor gedetineerden. Hij bezocht hiervoor de gevangenissen van Hoogstraten en Bergen. Laura Jadot maakte voor de RTBF eveneens een reportage. Daarin stond de inclusie van kinderen met een beperking in de jeugdbeweging centraal. Zowel Hiroux als Jadot mogen nu 6 maanden een betaalde stage volgen bij respectievelijk de VRT en de RTBF.

Beluister de reportage van Dries Hiroux:

Ook andere kandidaat-journalisten die aan Belgodyssee deelnamen, zijn in de prijzen gevallen. Zo levert het artikel over de onderwijskansen van Romakinderen dat Kevin Van den Panhuyzen (Erasmus Hogeschool Brussel) voor Metro schreef, hem een betaalde stage van een maand bij die krant op. Ambre Ciselet (IHECS) schreef voor L'Avenir een artikel over hetzelfde onderwerp en mag op haar beurt een betaalde stage van een maand bij die krant volgen.

Belgodyssee beloont ook het duo dat het beste heeft samengewerkt. Dat zijn deze keer Alice Elliott (Université St. Louis) en Alexandre Heddebaut (IHECS). Zij sloegen de handen ineen voor een reportage rond jeugdhulp en krijgen hiervoor vliegtuigtickets van Brussels Airlines.

Beluister de reportage van Alice Elliott:

Sociale media

Dit jaar is voor het eerst ook een Social Media Prijs uitgereikt omdat de deelnemers een deel van hun werk via de socialemediakanalen van Belgodyssee promoten. De prijs gaat naar Laura Clays (VUB) en Julien Covolo (ULG).

Via sociale media verspreidden zij een video waarin ze voorbijgangers naar hun mening over gezinshereniging vragen. Zij mogen een tweedaagse mediavorming in samenwerking met Mediarte volgen. Dat is het sociaal fonds van de audiovisuele sector.

Bron: vrtnws.be

Lees ook: