Drinken we binnenkort zeewater?

26 januari 2018
Hoeveel liter water heb je nodig om een kopje thee te zetten? Ongeveer 20 centiliter zou je denken. En voor een pintje 25 cl. Niet dus.

Voor de productie van een kopje thee heb je ongeveer 30 liter water nodig. Voor een pint 75 liter, voor een liter melk 1000 liter en voor een biefstuk 4000 liter. Drinkwater. En dat moet ergens vandaan komen.

Van alle water op Aarde is slechts 3% drinkbaar waarvan 2,5% onbereikbaar wegens bevroren. Blijft nog over: een halve procent. Dat is dus te weinig. Want de wereldbevolking blijft maar groeien en iedereen wil dezelfde levensstandaard als wij. Hoe lossen we dat op? Door zeewater te ontzilten. Daar is er genoeg van. Maar hoe haal je dat zout eruit zonder dat het water onbetaalbaar wordt? 

Dr. Marjolein Vanoppen, milieutechnoloog van de UGent, heeft daar online een mini-lezing over gegeven voor de Universiteit van Vlaanderen. Het nadeel van zo’n digitaal kanaal is: je mag thuis nog zoveel je vinger opsteken als je wil, je krijgt geen antwoord op al je vragen. Dus hebben we haar zaterdag aan onze keukentafel uitgenodigd.

Bij de maaltijd serveren we een Chateau Mer du Nord van 2018. 


 

Radio 1 Select