Dromen zijn geen bedrog

12 oktober 2018
Tim Post is een Nederlandse psycholoog (Universiteit Twente) die pas het boek “Droom Meester” (Prometheus) uit heeft. Daarin beschrijft hij niet alleen de onzin die over dromen verteld wordt, maar ook wat wél wetenschappelijk onderbouwd is. En als je je dromen leert beïnvloeden – het zogenaamde “lucide dromen”– kan dat een therapeutische werking hebben, zegt Post. Is het iedereen gegeven om dat kunnen?

Wat zijn de gekste dromen van Lieven Van Gils, Stijn Vandevoorde, Annelies van Herck en Lieven Vandenhaute? En wat zeggen die dromen over hen?

Als we het dan toch over dromen hebben, is de stap naar natte dromen klein. Is dat eigenlijk een puur fysieke reactie? Leeftijdsgebonden? Hebben ook vrouwen er? Klinisch psycholoog Sam Geuens (PXL Hogeschool)

Televisiemaker Wim Lybaert is een grote Dallasfan. Dat het hele seizoen 1985/1986 een droom bleek te zijn van Pamela en dat Bobby dan toch nog in leven was: het was een grote shock. Reportage Ward Bogaert

Sommige mensen dromen niet alleen, maar zetten tijdens hun slaap zonder het te beseffen een stapje in de wereld. Schrijver Carmien Michels lijdt al een tijdje aan slaapwandelen en ging er voor in behandeling.

Sommige kunstenaars hebben hun grootste werken te danken aan een inspirerende droom. De melodie van “Yesterday” heeft Paul McCartney naar eigen zeggen het eerst gehoord of bedacht in een droom. Vincent Byloo kent nog voorbeelden.

Lees ook: