Dromer én ondernemer Tibbe Verschaffel: "Veel ondernemers zijn dromers, dat moet je zijn om grote dingen te bereiken"

29 januari 2020
We zetten dromers vaak weg als lichtzinnige dansmariekes die dringend moeten leren met de voetjes op de grond te komen. Onterecht zo blijkt. Heel wat ondernemers noemen zichzelf dromers. Menen hun succes te danken aan hun capaciteit tot dromen. Tibbe Verschaffel is zo iemand. Hij werd in 2019 verkozen tot Gentrepreneur Student-Ondernemer van het Jaar.

Tibbe is 24 en noemt zichzelf een ‘ambitieuze dromer'. Zijn bedrijfje Planet B realiseert ecologische projecten met bamboe. Zijn eerste grote wapenfeit was de Ecobike, een fiets met een kader in bamboe. Hij produceert ook herbruikbare bamboe-rietjes. En als het even kan, gaat hij ook modulair bouwen met bamboe. Planet B pleit voor duurzaamheid en de circulaire economie. Zijn ultieme droom is de wereld schoner, beter en ecologischer te maken. 

Dromen én zaken doen, gaan perfect samen

Een dromer zijn én zaken doen, gaan perfect samen, vindt Tibbe. "Ik ben industriëel ingenieur, op sommige gebieden ben ik heel rationeel ingesteld. Op andere gebieden droom ik natuurlijk en net dat motiveert mij enorm. Zo kan ik mijn doelen halen. Veel ondernemers zijn dromers, dat moet je zijn om grote dingen te bereiken. Het is wel goed om iemand in je team te hebben die op roze wolkjes loopt en iemand die je op tijd weer met je voeten op de grond zet." 

Eens een dromer altijd een dromer

 In de klas werd hij al bestempeld als een dromer. Hij moest altijd vooraan zitten zodat hij beter oplette. Op zijn 16e richtte hij Kettei op, een kickboksclub. De club telt intusssen 70 leden. Hij organiseerde ook 2 ecologische zomerbars in Moerkerke-Waas. Met een ’bamboo dome’ en cocktails met bamboe-rietjes natuurlijk. Dat had hij toch iets te groot aangepakt. Met een duurzame shop met duizend bamboe-tandenborstels en shampoo bars. Die verkochten voor geen meter.

Vallen en opstaan, dat hoort erbij. Het houdt hem zeker niet tegen om te blijven dromen. Planet B moet heel groot worden! "Gewoon doen, er tegenaan gaan. Ik start niet altijd met het beste idee maar terwijl ik bezig ben, komt het vanzelf goed."