Drone-operatoren linken Obama's drone-oorlog aan terreuraanslagen

20 november 2015

Voor nogal wat buitenlanden - waaronder de VS - hoort België nu thuis in het rijtje van de failed states. Terwijl nogal wat Europese analisten net de VS verantwoordelijk achten voor het 'succes' van Daesh.

Ook Amerikaanse militaire klokkenluiders wijzen hun vaderland met de vinger. Wat zeggen we? Ze noemen met name de Amerikaanse drone-aanvallen een 'rekruterings-instrument voor jihadisten'.

In een open brief aan president Obama, defensieminister Ashton Carter en CIA-directeur John Brennan pleiten vier voormalige leden van de US Air Force - onder wie drie drone-operatoren - voor een 'herziening van de militaire tactiek'. De ondertekenaars leggen onomwonden de link tussen de terreuraanslagen in Parijs en het Amerikaanse drone-programma.

Zou dit een belangrijk thema worden in de campagne voor de presidentsverkiezingen? Republikeins kandidaat Ted Cruz vindt alvast dat het maar eens gedaan moet zijn met die nultolerantie ten aanzien van burgerslachtoffers.Terroristen hebben ook geen respect voor onschuldig leven.

Nog dit: morgen gaat in New York de onthutsende Noorse documentaire film 'Drones' in première. De documentaire 'Unmanned: America's Drone Wars' waarin Brandon Bryant - een van de schrijvers van de open brief - een belangrijke rol vertolkt, loopt er al enkele weken.

Radio 1 Select