Dronken op een elektrische step? Rijbewijs alstublieft!

11 oktober 2019
Op de Bierfeesten in München speelden honderden mensen hun rijbewijs kwijt nadat ze met wat alcohol op rondreden op een elektrische step. Kan dat ook bij ons?

Danny Lamoury is commissaris van de verkeerspolitie in Antwerpen. Hij vertelt bij Lieven Vandenhaute dat het ook bij ons perfect mogelijk is om je rijbewijs kwijt te spelen als je dronken op een elektrische step rijdt.

"Vanaf moment dat je je op elektrische step voortbeweegt, word je gezien als bestuurder en val je onder de daarvoor voorziene verkeersregels. Het kan dan ook zijn dat je moet blazen als je wordt tegengehouden én de daarbijhorende gevolgen moet dragen. Zoals bijvoorbeeld je rijbewijs ingetrokken zien worden", aldus Lamoury.

Skateboard

"En wat als je wandelt naast je elektrische step?", vraagt Lieven zich af. "Dan word je door de politie aanschouwd als een voetganger", zegt commissaris Lamoury. "Maar als we je hebben zien rijden op de step, dan kan je wel degelijk onderworpen worden aan een alcoholtest." Commisaris Lamoury benadrukt ook nog dat alle zogenaamde 'voortbewegingstoestellen', zoals een fiets, (elektrische) step en skateboard vallen onder diezelfde wetgeving.

Voetgangers

Danny Lamoury zegt dat hij al een aantal keer het rijbewijs van fietsers heeft afgenomen. "Ze hadden al uiterlijke kenmerken van dronkenschap en hun alcoholpercentage was zodanig hoog dat we hun rijbewijs wel moesten afnemen", zegt hij daarover. In principe ben je je rijbewijs dan kwijt voor 15 dagen en kan je het daarna opnieuw ophalen bij de politie. Voetgangers die uiterlijke kenmerken van dronkenschap vertonen, zoals een waggelende gang, braaksel op de kleren, ... kunnen ook getest worden op dronkenschap, maar zij kunnen op die manier hun rijbewijs niet kwijtgeraken.

Beluister hier het interview over dronken steppen: