Drukte in ons land door toevloed Nederlanders, "jammer, maar we kunnen hen toegang niet ontzeggen", zegt Cathy Berx

27 december 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
De Antwerpse gouverneur Cathy Berx betreurt dat haar oproep aan de Nederlanders om niet naar ons land te komen in dovemansoren is gevallen. Steeds meer noorderburen steken de grens over om te winkelen of de horeca te bezoeken. In Nederland geldt een lockdown sinds zondag 19 december.

Beluister het gesprek met Cathy Berx via Radio 1 Select.

De oproep van Cathy Berx en van de Nederlandse premier Mark Rutte aan Nederlanders om niet naar het buitenland te gaan om de lockdownmaatregelen in Nederland te omzeilen, heeft nauwelijks succes. In Antwerpen stelt provinciegouverneur Cathy Berx dat er bijzonder veel Nederlanders de weg naar ons land vinden.

Ook vandaag stond er in Nederland op de A27 en de A58 een file van ongeveer vijf kilometer richting ons land. De kleine exodus naar ons land heeft alles te maken met de lockdown die sinds zondag 19 december in Nederland geldt.

Nederlanders zorgen voor dubbele druk in Vlaanderen

De gouverneur van Antwerpen Cathy Berx stelt met lede ogen vast dat er veel Nederlanders naar ons land komen. "Het is jammer dat er zoveel Nederlanders naar ons land komen. Het is vooral niet erg sociaal, solidair of verstandig. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft dezelfde oproep gedaan in de Tweede Kamer in Nederland. Hij verdedigde de lockdown. De lastige maatregelen in Nederland zijn nodig voor de volksgezondheid. Hij vroeg om die niet te omzeilen door de grens over te steken en daar te doen wat in Nederland niet mag", zegt Cathy Berx in 'De Wereld Vandaag'. 

Volgens Berx is het bijzonder jammer om vast te stellen dat de mensen dat wel doen. "Op die manier zorgen die Nederlanders voor een dubbele druk in Vlaanderen. Enerzijds is er veel meer drukte in Vlaanderen met alle gevolgen van dien. Er is de mogelijke impact op de toename van het aantal besmettingen."

"Daarnaast zouden de Nederlanders die hier besmet zouden geraken door die drukte en terugkeren naar Nederland alweer extra druk leggen op de zorg in Nederland. Niet alleen op de eerstelijnszorg, de artsen en de apotheken, maar ook op de ziekenhuiszorg. Dat was net de reden waarom Nederland verregaande maatregelen nemen. Men wil ervoor zorgen dat de ziekenhuisinfrastructuur er niet onder crasht."

Ik heb geen juridische of andere instrumenten om de Nederlanders de toegang tot ons land te ontzeggen

Cathy Berx bevestigt dat ze geen juridische of andere instrumenten heeft om de Nederlanders de toegang tot ons land te ontzeggen.

"De burgemeester van Antwerpen heeft wel duidelijk aangegeven dat er gewerkt wordt op het vermijden van drukte in de stad. Ze monitoren de drukte en sluiten bepaalde plaatsen af wanneer het nodig is." 

Beluister het gesprek met Cathy Berx via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws en 'De Wereld Vandaag'. 

Luister ook: