Drummer van de groten

9 januari 2018
Brian Blade, drummer van de groten
De grote drummers in de jazz zijn vaak ook de grote drummers in de pop en rockmuziek. Brian Blade is zo'n drummer die met zijn eigen bands volledig in de instrumentale jazz zit, maar als drummer met de allergrootsten heeft gewerkt in de popwereld.

Brian Blade begon zijn muziekcarrière in de band van Daniel Lanois. En toen ging het qua opdrachten van het ene naar het andere: Joni Mitchell, Bob Dylan, Herbie Hancock, Emmylou Harris, Norah Jones, .. Allen wilden ze graag samenwerken met de jazzdrummer met de grooves uit de soul en de gospel. Die grooves zijn het directe gevolg van zijn jeugdjaren in de kerkgemeenschap van zijn pa, een predikant in de Zion church in het zuiden van Louisiana.

En da's dan nog maar enkel zijn populaire kant, de pop- en rockzijde van zijn talent. In de pure (instrumentale) jazz is zijn drumwerk te horen in de bands van Joshua Redman, Wayne Shorter, Ellis Marsalis, Chick Corea, Kenny Werner.. 

En dan zijn er nog zijn twee eigen projecten met zijn composities: Mama Rosa (een band met zijn gitaar en zijn zang) en The Fellowship Band. Van die laatste band verscheen zopas nog het album Body and Shadow.

To me that bedrock which came from my experience at Zion church in Shreveport, Louisiana, it is something that I take with me always, whether it is a club or a concert hall, it is still church. The Gospel is at the heart of where the music comes from for me. And that's where the music goes.
Brian Blade