Club-speler Dion Cools kan niet kiezen tussen laksa en frietjes

6 augustus 2017
Voor de supporters van Club Brugge is voetballer Dion Cools al lang geen onbekende meer. De 21-jarige verdediger werd al geselecteerd voor de U21, het jongerenelftal van de Rode Duivels, mààr zou in principe ook nog kunnen kiezen voor de nationale voetbalploeg van Maleisië, het geboorteland van zijn moeder.

Bij een rondreis in Maleisië leert vader Cools de moeder van Dion kennen. Kort na de geboorte van de kleine Dion settelt de familie zich definitief in België. De meeste familieleden van moeder Cools wonen nog steeds in Maleisië. Zo nu en dan keert de voetballer terug naar zijn geboorteland.

Het is altijd wel een beetje chaotisch in Maleisië, er komt altijd wel iemand op bezoek. Ze maken me zelfs wakker omdat familieleden me willen zien.

De verschillen tussen België en het tropische Maleisië zijn groot. Met de leegstand in zijn geboorteland heeft de voetballer het moeilijk. “Omdat alles altijd groter moet, staan in Maleisië veel grote gebouwen leeg. Als ik dit jaar een paar schoenen koop in een shoppingcenter, staat er volgend jaar een nog groter shoppingcenter naast het ondertussen verlaten shoppingcenter.”

Laksa en frietjes

Veel Maleisische gewoontes heeft de voetballer niet. Ook de muziek uit zijn geboorteland kan hem maar weinig boeien, hij zweert bij de beats van house en techno. Chinees nieuwjaar wordt dan wel weer traditioneel met het gezin gevierd. Dat moet dan noodgedwongen in een Chinees restaurant want Maleisische restaurants zijn er nauwelijks in België. De voetballer is fan van de Maleisische keuken, die vooral bestaat uit rijst- en wokgerechten. Laksa, een pikant ontbijt met noedels, is zijn lievelingsgerecht maar kiezen tussen laksa en Belgische frieten kan hij niet.

Dion met z'n Maleisische grootmoeder
Dion Cools met ouders Hans en Xylina

Voetballen

Wanneer Dion vijf is, begint hij voor het plezier te voetballen maar op zijn negende krijgt de international het gevoel dat er iets meer in zit. Hij maakt de overstap van Overijse naar Leuven, een club met uitgebreide jeugdwerking. Op zijn veertiende verkast hij naar Anderlecht. RSCA stelt een programma op dat de combinatie school en voetbal mogelijk maakt maar elke ochtend om 6 uur opstaan en om 21 uur thuiskomen valt de jonge Dion zwaar. Wanneer OHL naar de eerste klasse overgaat, keert de voetballer naar Leuven terug. Later wordt Cools bij Leuven weggehaald door Club Brugge, zijn favoriete club.

Ik ben blij dat ik dingen opgeofferd heb om te staan waar ik nu sta.

Dion is trots dat hij naast blauw-zwart ook de driekleur mag vertegenwoordigen. En ook Maleisa heeft interesse in de jong international. Een definitieve beslissing nam Cools nog niet, hij houdt Maleisië in het achterhoofd.

Herbeluister de vorige aflevering van Dubbelbloed via Radioplus.