Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Dubbelbloed

"Ik heb me tot mijn negentiende een vreemdeling gevoeld in Vlaanderen"

zo 26 aug. - 11:22

Raymond van het Groenewoud behoeft geen introductie meer wat zijn muziek betreft, maar misschien is het wel nodig om zijn (migratie)achtergrond te duiden. Raymond is namelijk geboren in België maar zijn ouders waren echte Amsterdammers. Zij settelden zich in Brussel in 1947. Tijdens zijn jeugd verhuisde Raymond nog terug naar Nederland voor een aantal jaar maar uiteindelijk vestigde het gezin van het Groenewoud zich in Deurne.
Raymond van het Groenewoud

Nederlandse buitenstaander in Deurne

Muzikant en zanger Raymond van het Groenewoud voelde zich aanvankelijk niet thuis in Deurne. Dat zegt hij in "Dubbelbloed". "In een vroege confrontatie met mijn klasgenoten stond ik plots tegenover een groep leerlingen op de speelplaats. De grootste pestkop van de klas riep: 'keeskop, keeskop!'. En de andere brave 'volgelingen' deden gewoon mee. Toen ben ik me beginnen isoleren want mijn klasgenoten hadden me buitenspel gezet. Het was de eerste keer dat ik met zoiets geconfronteerd werd", getuigt van het Groenewoud.

Van het Groenewoud ging ontdaan naar huis en was de kluts helemaal kwijt. "Er volgde nog een sessie bij de directeur waarbij de klas op het matje geroepen werd. Maar het kalf was al verdronken. Toen besefte ik voor het eerst hoe het voelt om een buitenstaander te zijn."

Als jongen op de speelplaats in Deurne was ik 'de andere'

'De andere'

"Voor je het weet, word je gezien als 'de andere'. En op die speelplaats in Deurne voelde ik me die andere. Dat heeft het hele schooljaar geduurd. Om de situatie te overleven heb ik wel geprobeerd om zo snel mogelijk Antwerps te leren. Toen ik een jaar later van school veranderde, ging het al beter omdat mijn nieuwe klasgenoten niet meteen 'de andere' in mij herkenden. Maar dat ene schooljaar in Deurne zal ik nooit vergeten. Toch is het een nuttige herinnering", vertelt van het Groenewoud.

Qua sfeer en taalgebruik was het een Amsterdams eiland bij mij thuis

Van het Groenewoud heeft zich tot zijn negentiende vreemdeling gevoeld in Vlaanderen. "Geografisch gezien woonde mijn gezin in Antwerpen. Qua sfeer en taalgebruik was het echter een Amsterdams eiland bij mij thuis. Het is pas toen ik als gitarist samen met zanger Johan Verminnen speelde dat ik leerde voelen en begrijpen wat het betekent om in Vlaanderen te werken. Toen is de Vlaming in mij écht geboren. Ik blijf Johan Verminnen dan ook eeuwig dankbaar voor die mooie periode."

Ik vind de symbolische Vlaming prettiger dan de symbolische Hollander

Als dubbelbloed vindt Van het Groenewoud de symbolische Vlaming wel prettiger dan de symbolische Hollander. "De symbolische Hollander is luidruchtig en voelt zich geroepen om over alles zijn mening te geven zonder dat ernaar gevraagd wordt. Dat is zeer vermoeiend. De symbolische Vlaming is voorzichtig en geniet van het leven", aldus van het Groenewoud. 

Affiche

Affiche

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet