“Alleen naar Indonesië reizen heeft me veranderd"

15 juli 2018
Romy Louise Lauwers is actrice en lid van kunstenaarscollectief Kuiperskaai. Haar ouders zijn Jan Lauwers en Grace Ellen Barkey van het theatercollectief Needcompany, en die combinatie zorgt ervoor dat ze Belgische, Nederlandse, Chinese en Indonesische invloeden heeft meegekregen. Met die roots was ze nooit erg bezig, tot ze enkele jaren geleden alleen rondreisde in Indonesië.

“Ik besefte voor de eerste keer dat er veel meer Indonesisch in mij zit dan ik zelf besefte”, zegt Romy Louise Lauwers. De actrice, die onder meer meespeelde in ‘Chaussée d’Amour’, reisde alleen naar het land van haar grootvader en was er voordien ook nog nooit geweest. “Het was niet per se om mijn roots te ontdekken, maar het leek me wel een logische keuze”, aldus Romy Louise. “Het deed me meer dan ik vooraf dacht, het gevoel wanneer ik naar andere landen reis is niet hetzelfde.”

Het waren vooral de kleine dingen die Romy Louise herkende. “Ik zag mijn opa overal of de humor van mijn mama”, zegt ze. “Ik besefte plots dat heel veel van de ideeën die ik van thuis meekreeg daar hun oorsprong hebben. Ik ben ook naar Surabaya gegaan, niet eens bewust, waar mijn mama is geboren en mijn grootvader in de haven werkte. Dat was echt heel bijzonder, het heeft iets veranderd op mijn kijk waar ik vandaan kom.”

Als je in België gelukkig bent, ben je ofwel naïef ofwel heb je nog niets meegemaakt

Ook de gedragingen van de Indonesiërs kwamen Romy Louise bekend voor. “Er heerst een soort plagerige brutaliteit of kleine pesterijen in de opvoeding en dat herkende ik heel erg”, zegt de actrice. “Maar ook hoe gelukkig ze kunnen zijn bijvoorbeeld. Ik ben zelf ook heel makkelijk gelukkig, maar in België kan je dat blijkbaar moeilijk zeggen. Dan denken ze al snel dat je heel naïef bent of nog niets hebt meegemaakt in het leven. In Indonesië mag het allemaal.”

Het is niet omdat Romy Louise Indonesische roots heeft, dat ze niet als een toerist werd beschouwd. “Mijn manier van reizen is heel persoonlijk door bijvoorbeeld te couchsurfen en daardoor kwam ik veel in contact met nieuwe mensen. Dan vertelde ik mijn verhaal wel redelijk snel. Leuk, want veel Indonesiërs hebben ook familie in Nederland, sommigen spreken zelfs een woordje Nederlands. Ik voelde me er gewoon heel erg vrij en toen ik nadien terugkeerde, voelde het precies zo. Achteraf bekeken was die reis veel belangrijker dan ik vooraf dacht. Bijzonder, want ik dacht dat ik veel te nuchter was om het zo mee te maken.”

Romy Louise bracht ook haar favoriete muziek mee naar de radiostudio. Een van haar toppers is Tina Turner en dan vooral de live-uitvoering van ‘Proud Mary’ uit 1982. “Als ik me onzeker voel, net voor een voorstelling of in het repetitieproces kijk ik er heel graag naar”, zegt Romy Louise. “Ze rekt het begint erg en heeft het publiek echt op haar handen. Met die zelfverzekerdheid kan je elk verhaal vertellen. Heel inspirerend.”

De kleine Romy Louise