"Ik vind mijn viertalige identiteit zeer belangrijk en dat maakt mij Belgisch"

5 augustus 2018
Wanneer je muziek hoort van Tanguy Haesevoets, beter bekend als Témé Tan, hoor je de hele wereld. Témé Tan pikte doorheen zijn hele leven invloeden op van verschillende landen, culturen en mensen. Hij werd geboren in Kinshasa, verhuisde op jonge leeftijd met het gezin naar België en maakte als student verre reizen naar onder andere Japan en Brazilië. De eclectische elektronica die hij maakt, weerspiegelt de indrukken die hij verzameld heeft op al die plaatsen.

Van Kinshasa naar Walshoutem

Muzikant Tanguy Haesevoets, alias Témé Tan, verhuisde als zesjarig jongetje met zijn moeder en twee broers van Congo naar België. Het leven in België was een grote aanpassing voor zijn gezin. "Ik herinner mij de dag dat we uit Kinshasa zijn vertrokken nog heel goed. Ik heb toen de hele dag geweend."

Het gezin ging in de gemeente Walshoutem wonen. "Het was daar niet altijd even evident voor ons. Mijn broers en ik waren de vreemdelingen in het kleine dorpje Walshoutem. We werden gezien als de kindjes uit Congo en daarom kregen we soms minder aangename bijnamen. Mijn ma was de enige zwarte vrouw in Walshoutem. Ook zij had het moeilijk, vooral omdat ze haar drie kinderen alleen opvoedde in België", vertelt Tanguy Haesevoets in "Dubbelbloed".

Ik heb me moeten aanpassen aan de Vlaamse én de Waalse cultuur

"Het was uitdagend om een nieuwe taal te leren en de kou te trotseren in België. Achteraf gezien vond ik het allemaal zeker de moeite waard. Ik geloof dat een mens sterker wordt van dit soort ervaringen. Ik ben blij dat ik Nederlands geleerd heb en Vlaamse vrienden heb. Bovendien heb ik de indruk dat mijn muziek populairder is in Vlaanderen dan in Wallonië."

Als Belg vind ik het belangrijk om Congo, Wallonië, Vlaanderen en Brussel te kennen

Belang van muziek

Muziek stond centraal tijdens de jeugd van de muzikant. Het gezin Haesevoet luisterde thuis en in de auto vaak naar muziek. Zijn vader speelde piano en gitaar terwijl zijn moeder bijna constant zong. Op de begrafenis van zijn mama koos Tanguy ervoor om samen met zijn nonkel nummers te zingen. "Dat ligt waarschijnlijk aan mijn Congolese roots. In Congo drukken wij ons verdriet op een luide manier uit. In België daarentegen houden de mensen van stilte op begrafenissen. Ik heb mijn moeder geëerd op beide manieren."

Als artiest zingt Témé Tan meestal in het Frans en Engels. Maar hij geniet ook van Nederlandstalige muziek en artiesten zoals Spinvis, Brihang en Stikstof. "Ik luister niet enkel naar de muziek maar probeer ook de teksten te begrijpen. Ik hoop trouwens ooit zelf iets in het Nederlands te zingen."

Identiteit

Voelt Haesevoets zich meer Belg of Congolees? "Ik voel mij Belgo-Congolees want ik ben zowel in België als Congo opgegroeid. Wanneer ik mezelf voorstel, zeg ik ook altijd dat ik Belgo-Congolees ben. Toch vragen Belgen mij soms nog van waar ik afkomstig ben en dat vind ik vreemd. Misschien ligt het aan mijn afrokapsel, huidskleur of Frans accent." Haesevoets woont ondertussen al een paar jaar in Brussel. Hij spreekt Nederlands en Frans maar wil ooit graag nog Duits leren. "Ik vind mijn viertalige identiteit zeer belangrijk en dat maakt mij Belgisch, denk ik." 

Mijn twee grote passies zijn muziek en reizen

Haesevoets leert graag andere tradities en culturen kennen. "Europa is een verzameling van mensen uit de hele wereld maar we moeten blijven werken aan een betere samenleving. We moeten openstaan voor andere culturen, tradities en manieren van denken. Ik denk dat Belgen in het algemeen nieuwsgierig zijn en houden van reizen, dat is een voordeel. Ik sta dus eerder positief tegenover de toekomst van ons land in Europa."

Lees ook