“Ik ben Belg geworden vanwege de Brexit”

13 augustus 2017
Comedian Thomas Smith is de zoon van Britse ouders. Hij werd vijftig jaar geleden geboren in Nederland, maar het gezin verhuisde drie jaar later naar België om er niet meer weg te gaan. Al die tijd bleef hij, voor de wet, volbloed Brit. Tot hij zich begin dit jaar liet naturaliseren. “Ik ben Belg geworden vanwege de Brexit.”

Het gezin Smith verhuisde midden jaren 1960 van Engeland naar Nederland omdat Thomas’ vader er aan de slag kon als burgerlijk ingenieur. Daar werd Thomas geboren, maar drie jaar later verhuisden ze opnieuw. Dit keer naar Antwerpen.

Het prille begin

Het heeft tot mijn 32ste geduurd voor ik met comedy begon

Het duurde lang voor Smith de weg naar comedy vond. “Ik wist al vanaf mijn twaalfde dat ik wilde acteren of op de planken staan, maar het heeft tot mijn 32ste geduurd voor ik die drang ben gaan volgen. Ik ben toen samen met een vriend een café binnengestapt in Lier, omdat we daar niemand kenden. Ik vroeg aan de eigenaar of hij vijftien minuten de muziek wilde uitzetten om te spreken. Dat was het prille begin.”

Als comedian kan je geen vierde wand optrekken

Met vallen opstaan leerde Thomas het vak, comedy kan bij momenten aartsmoeilijk zijn. “Je kan niet zoals een muziekgroep een vierde wand optrekken en in een nummer wegkruipen”, zegt Smith daarover. “Om comedy goed te doen, moet je contact leggen met het publiek en de illusie van een gesprek opwekken. Als dat niet lukt is dat echt zielig voor een komiek, als het wel lukt is dat heel makkelijk.”

Ego

Ik denk wel dat ik een groot ego heb, maar ik heb het gelukkig zelf door

Er wordt weleens beweerd dat je een groot ego moet hebben als stand-upcomedian. Daar heeft Thomas zelf ook wel eens last van. “Ik denk wel dat ik een groot ego heb, maar ik heb het gelukkig zelf door. Ego bepaalt heel veel van je gedrag en hoe je omgaat met je omgeving, maar als je dat goed kan kaderen kan je jezelf en anderen leed besparen.

Naturalisatie

Ik heb me laten naturaliseren vanwege de Brexit

Hoewel Thomas zo goed als nergens anders heeft gewoond, is hij pas sinds begin dit jaar Belg. “Ik heb hier 47 jaar gewoond als niet-Belg, maar ik heb me dit jaar laten naturaliseren vanwege de Brexit. Dat was een zeer pijnlijke gebeurtenis voor mij, omdat ik er van overtuigd was dat elke Engelsman tegen de Brexit zou stemmen. Nadien werd mij ook duidelijk dat ik erg pro-Europa ben.”

Vanaf dit jaar is Thomas Smith dus zowel Belg als Brit, een dubbelbloed. “Dubbelbloed is een mix van prikkels voor mij. De prikkels die ik uit Engeland en via moeder uit India heb meegekregen, dagelijks gebombardeerd met het Belg zijn.”

Herbeluister het hele gesprek via onderstaande link.

http://radioplus.be/#/radio1/herbeluister/055b1041-5f17-11e7-87b7-00163edf48dd/9fd15a05-8017-11e7-8627-02b7b76bf47f/

Dit zijn de lievelingsnummers van Thomas Smith.

Radio 1 Select