"Duim omhoog, duim omlaag. Net zoals bij de Romeinen"

14 november 2018
Christophe Vandegoor vertelde gisteren dat hij grote fan is van Wim De Craene. Het verraadt dat hij al een stukje ouder wordt. Gelukkig heeft Christophe een zoontje om hem in te leiden in de wereld van Youtubers, vloggers en Famke Louise.

Goedemiddag,

Er zijn zo van die momenten in een dag die bijna dagelijks hetzelfde verlopen. Zoals het in bed steken van de kinderen. Pyjama aan, tanden poetsen, naar bed, verhaaltje lezen en oogjes toe. Dat gaat soms gepaard met gemopper, soms verloopt dat verbazingwekkend vlot. Zoals gisteravond. Onze jongste, over een maand wordt hij zeven, zong in de badkamer de volgende woorden: ‘Misschien koop ik wel een Bentley, misschien koop ik wel een Honda. Vroom vroom.’

Ik stond niet meteen stil bij dat literaire hoogstandje en droomde even weg bij de 'vroom vroom'. Het deed me melancholisch terugdenken aan de tijd waarin een oudere collega op de sportredactie zei : ‘vroem vroem, zondag begint het motorcross-seizoen. Dat waren nog eens tijden. Die van het monumentale ‘Wat is er van de Sport’. Jongelui, ‘Wat is er van de Sport’ was een klokvast sportprogramma op Radio 1, om kwart voor zes, van tien tot twaalf minuten lang. Zoals gezegd, dat waren nog eens tijden.

Maar terug naar onze jongste die volhardde in zijn enthousiaste gezangen. ‘Misschien koop ik wel een Bentley, misschien koop ik wel een Honda, vroom vroom,’ blijkt een muzieknummer te zijn van Famke Louise. Een Nederlandse tiener die met vlogs en allerhande ander social mediamateriaal money probeert te scoren via Youtube en internet. Famke Louise, met een gansterimago en strak naar achter getrokken vlechten, heeft sinds vorige week een eigen documentaireserie. Ik tikte de naam in bij Radio 1 en VRT NWS. Geen resultaten. Ik chekte bij mijn oudste zoon van elf en schrok me een ongeluk. Hij vertelde dat Famke Louise nu samen is met rapper Ronnie Flex, dat ze op het internet ‘de plank’ wordt genoemd en ontelbare haters heeft. Dat ze vroeger met een andere rapper was die heel wat volgers geflikt heeft met onkiese belspelletjes.

Wel wel wel. Jonge mensen die geld verdienen door hun leven, al dan niet fake, op Youtube te zwieren. Een nieuwe realiteit met ‘beroemdheden’ die enorm benaderbaar zijn in de schiettent van social media. Duim omhoog, duim omlaag. Net zoals in het Romeinse Keizerrijk. ‘Misschien koop ik wel een Bentley, misschien koop ik wel een Honda. Vroom Vroom Vroom.’ Wel wel wel.

Lees ook:

Lijst van artikels