Duitse komiek riskeert strafzaak wegens belediging president Erdogan

12 april 2016
De Turkse president Erdogan heeft de Duitse regering officieel verzocht om televisiekomiek Jan Böhmermann te vervolgen wegens smaad.

Böhmermann (foto) droeg op 31 maart een satirisch gedicht over Erdogan voor in zijn programma Neo Magazin Royal op de openbare omroep ZDF. Hij leidde het gedicht 'Schmähkritik' in met de bemerking dat wat zou volgen verboden is in Duitsland.

'Ja, Erdogan ist voll und ganz/ein Präsident mit kleinem Schwanz' is nog de mildste passage.

De regering in Berlijn onderzoekt nu of er een gerechtelijk onderzoek moet komen.

Intussen krijgt Böhmermann veel steun in de traditionele en de sociale media, en Angela Merkel krijgt de wind van voren.

Dit weekend schreef de directeur van het Springerconcern (de uitgever van Bild en Die Welt) in een open brief aan Böhmermann dat hij smakelijk gelachen heeft om het gedicht. Hij noemde Böhmermann het slachtoffer van de afspraken tussen Merkel en Erdogan over de vluchtelingen. Die zouden belangrijker zijn dan de persvrijheid. 

Op sociale media heeft Böhmermann massa's steunbetuigingen gekregen onder #freeboehmi, en een petitie werd door meer dan 100.000 mensen ondertekend. 

Böhmermann houdt zich intussen gedeisd. Hij zou dit weekend voor zijn satirische programma de prestigieuze Grimme prijs uitgereikt krijgen, maar kwam niet opdagen. Hij zegde ook een optreden in een populaire talkshow af.

Op 1 april heeft hij zich op Facebook wel sarcastisch verontschuldigd, nadat ZDF het fragment had verwijderd: "Ich denke, wir haben heute am 1. April 2016 gemeinsam mit dem ZDF eindrucksvoll gezeigt, wo die Grenzen der Satire bei uns in Deutschland sind. Endlich!