Duitsland gaat opnieuw in volledige lockdown: scholen en niet-essentiële winkels vanaf woensdag dicht

14 december 2020
In Duitsland wordt vanaf volgende week woensdag opnieuw een zo goed als volledige lockdown ingevoerd, en dat tot 10 januari. Opnieuw gaan niet-essentiële winkels en scholen dicht en moeten mensen sociaal contact vermijden. Bondskanselier Angela Merkel heeft daarover een akkoord bereikt met de 16 deelstaten.

Enkele dagen geleden had kanselier Merkel in een emotionele toespraak tot de Bondsdag, het federale parlement in Berlijn, haar landgenoten opgeroepen om sociale contacten in te perken. Meer dan 590 overlijdens door het coronavirus per dag is onaanvaardbaar, zei ze toen. Merkel liet toen al merken dat ze strengere maatregelen wilde invoeren om de verspreiding van het virus in te dijken.

In de Bondsrepubliek is het echter niet Merkel die daarover beslist, maar hebben de 16 deelstaten een erg ruime autonomie om eigen regels op te leggen. Vanochtend heeft Merkel dan overlegd met de toplui van die deelstaten en die zijn vrij snel tot een beslissing gekomen.

Die is streng: vanaf woensdag wordt in heel Duitsland opnieuw een zo goed als volledige lockdown van kracht. Niet-essentiële winkels en scholen zullen dan gesloten worden tot 10 januari. Dat geldt dus niet voor voedingswinkels, supermarkten, banken en postkantoren. Bedrijven moeten hun werknemers zo veel mogelijk van thuis uit laten werken indien dat mogelijk is of tijdelijk sluiten. Ook zal er in de openbare ruimte geen alcohol meer mogen worden gedronken. De verkoop en afvuren van vuurwerk rond Nieuwjaar wordt verboden.

Duitsland was al in een gedeeltelijke lockdown met bars en restaurants die opnieuw gesloten werden, maar tot nu toe bleven de winkels en scholen nog wel open. Dat zal dus nu ook veranderen.

Wat met kerst en Nieuwjaar?

"We zijn gedwongen om te handelen en doen dat nu ook", zo rechtvaardigde bondskanselier Merkel de verstrengde maatregelen. Wel zijn de regels nu opnieuw overal hetzelfde in alle "Länder" of deelstaten, waar die tot nu toe verschillend waren.

De eindejaarsfeesten zullen hoe dan ook in mineur verlopen. In Duitsland is Kerstmis een erg belangrijk familiefeest. Dat kan nog wel doorgaan, maar tussen 24 en 26 december mogen maximaal vier volwassenen samenkomen. Kinderen onder 14 jaar kunnen dat wel en daarop staat geen maximum.

Wat Nieuwjaar betreft, is de verkoop en het afschieten van vuurwerk verboden en mag er ook geen alcohol in het openbaar verkocht en gedronken worden. Ook mogen mensen niet op straten en pleinen samenkomen om nieuwjaarsnacht te vieren.

De verkoop van geschenken en dergelijke zal natuurlijk ook stilvallen en de detailhandel en andere bedrijven zullen zwaar lijden onder de nieuwe maatregelen. Om dat te compenseren, belooft minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) bedrijven in nood extra hulp. Die kan oplopen tot maximaal 500.000 euro per maand.

Luister naar Hugo Van Aken, medisch directeur van het universitair ziekenhuis in Münster:

Bron: vrtnws.be en De ochtend