Duivenbond wil minder roofvogels: "Een bloedbad bij de duiven, drama's bij de liefhebbers"

17 februari 2020
De Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond KBDB vindt dat er te veel roofvogels in Vlaanderen rondvliegen. Dat schrijft 'Het Nieuwsblad'. Pascal Bodengien, de voorzitter van de KDBD en Gerald Driessens van Natuurpunt reageerden in 'De Ochtend'.

Terwijl in sommige steden roofvogels net ingezet worden om de toename van het aantal duiven in te perken, stelt de Duivenliefhebbersbond in heel wat Vlaamse dorpen juist het omgekeerde vast. Volgens de vereniging is er onder de lokale kerktoren namelijk geen sprake van een duivenplaag, maar van een roofvogelplaag.

De Duivenliefhebbersbond merkte immers op dat er de laatste jaren opvallend meer duiven werden gedood door roofvogels, vooral door havikken en sperwers. Er werd een oproep gelanceerd bij de leden om "bewijsmateriaal" te verzamelen van dat bloedbad, en met succes. Intussen zouden er al zo'n 250 foto's doorgestuurd zijn van duiven die het slachtoffer werden van roofvogels.

Aan heel wat kerktorens worden steeds meer nestkasten voor roofvogels gehangen

"Dit zijn drama's", vertelt Pascal Bodengien, de voorzitter van de KDBD. Een oorzaak van het stijgend aantal aanvallen van roofvogels ziet hij nog niet, maar Bodengien merkt toch op "dat er aan de kerktorens in heel wat dorpen steeds meer nestkasten voor roofvogels worden geïnstalleerd". En volgens de bond is die dorpelijke context net degene waarin de duivenliefhebbers vooral actief zijn.

Duiven verdwijnen vaker omdat ze verloren vliegen, niet omdat ze gedood worden door een roofvogel

Natuurvereniging Natuurpunt bevestigt intussen dat het aantal roofvogels in Vlaanderen is toegenomen. "Maar dat is een goede zaak omdat de roofvogels in de jaren 60 en 70 bijna volledig verdwenen waren uit Vlaanderen", zegt Gerald Driessens van Natuurpunt. "Onder meer door de jacht maar ook door pesticiden."

Dankzij onder meer het plaatsen van nestkasten heeft het aantal roofvogels zich kunnen herstellen, klinkt het. Volgens Driessens is het bovendien ook niet altijd zeker dat de duiven die verdwijnen, steeds het slachtoffer zijn geworden van een roofvogel. "Uit onderzoek blijkt dat de meeste duiven gewoon verloren vliegen of uitgeput geraken."

De Duivenliefhebbersbond wil alvast een gesprek met Natuurpunt om te praten over de nestkasten en een oplossing te vinden voor de drama's die zich afspelen in de Vlaamse duiventillen.

Beluister de gesprekken met Pascal Bodengien en Gerald Driessens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: