Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Duivenmelkers niet meer geïnteresseerd in verloren gevlogen duiven. “Draai ze maar in de soep”

di 21 aug. - 6:36

Amper 5 procent van de geringde duiven die verloren vliegt en in een opvangcentrum terechtkomt, wordt teruggehaald door de eigenaar. Dat schrijft het Nieuwsblad. Die duivenmelker is meestal niet meer geïnteresseerd in het dier. “Draai ze maar in de soep” is het antwoord dat onze medewerkers krijgen”, zegt Jan Rodts van de Vogelbescherming Vlaanderen.
"Spijtig dat duivenliefhebberij stopt daar waar de duif niet meer presteert" zegt Jan Rodts

Opvangcentra voor dieren zitten vol met duiven. Het zijn vaak geringde duiven die wedstrijden vliegen, nationale en internationale, maar niet meer thuis geraken.

“Elk jaar worden er in onze opvangcentra voor vogels en wilde dieren duizenden geringde duiven binnengebracht, vaak verzwakt en/of gewond ”, zegt Jan Rodts van de Vogelbescherming Vlaanderen. Het zijn veelal ook jonge dieren. “Het probleem is dat duivenmelkers veel te jonge dieren onmiddellijk laten meevliegen”, zegt Rodts. “We krijgen duiven binnen van amper 3 à 4 maanden oud. Onervaren dieren die moe en uitgeput geraken.”

Als een geringde duif in een opvangcentrum wordt binnengebracht, is het niet moeilijk om de eigenaar te contacteren. Wie verwacht dat een duivenmelker snel het diertje terug gaat halen, is er aan voor de moeite.

"Spijtig dat duivenliefhebberij stopt daar waar de duif niet meer presteert"

“In meer dan 95% van de gevallen is de eigenaar van de duif niet meer geïnteresseerd in dat dier”, verduidelijkt Rodts. “Voor hen heeft een dier dat verloren vliegt bewezen dat het niet capabel is om aan wedstrijden deel te nemen op het hoogste niveau. Spijtig dat duivenliefhebberij stopt daar waar de duif niet meer presteert.”

De dieren komen in opvangcentra terecht en moeten er noodgedwongen blijven. “Maar dergelijke centra zijn niet bedoeld voor deze dieren”, zegt Rodts. “Opvangcentra voor vogels en wilde dieren nemen normaal gezien alleen wilde dieren aan. Ze verzorgen, revalideren ze en laten ze  opnieuw in de natuur vrij. Dat kan niet met gedomesticeerde duiven.”

Het probleem is niet nieuw. Jan Rodts zit al bijna 30 jaar bij Vogelbescherming Vlaanderen en herinnert zich deze problematiek al al die jaren. "In die tijd werd de situatie al meermaals aangekaart, maar zonder veel succes."

"Eet ze op met worteltjes en erwtjes"

Rodts hoopt dat de overkoepelende organisatie, de Koninklijke Bond van Duivenliefhebbers, haar leden tot de orde roept. “We hopen dat de bond haar leden verplicht om duiven op te halen, in plaats van dat die leden zeggen: draai ze in de soep, wring ze de nek om of eet ze op met worteltjes en erwtjes.”

De situatie werd ook al aangekaart bij de overheid. “Ook hier gebeurt er niets”, zegt Rodts. “Dievenliefhebbers zijn voor politici een electorale vijver waar uit kan gevist worden. Maatregelen tegen duivenliefhebbers zijn niet populair. Met verkiezingen in aantocht is het niet te verwachten dat er veel wordt ingegrepen.”

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet