"Duizenden burgers in Raqqa levend schild voor IS"

24 augustus 2017
Duizenden burgers zitten momenteel vast in de Syrische stad Raqqa, als gevolg van het offensief dat de coalitie onder leiding van de VS in juni heeft ingezet. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International. "Ze zijn een levend schild voor IS" zegt Rudi Vranckx in De Ochtend

IS heeft mensen uit de omgeving opgeroepen om zich mee te verschansen in Raqqa. Wie niet mee wilde, werd zelf geëlimineerd of neergeschoten. Mensen worden als levend schild gebruikt", vertelt Vranckx in "De Ochtend". "De stad is nu helemaal omsingeld. Ze kunnen niet meer weg, ze zitten als ratten in de val. Er zijn grote gebouwen waar 20 of 30 families in zitten en daar verschuilen zich IS-strijders tussen. Zij worden dan gebombardeerd en dan vallen er ook burgerslachtoffers. Er zijn zo verschillende verhalen via Amnesty naar buiten gekomen. De burgers kunnen niet weg: er zijn boobytraps, mijnen en checkpoints."

De Eufraat in het zuiden zou een ontsnappingsroute kunnen zijn. "Maar elk bootje op die rivier - ook met potentiële vluchtelingen - wordt opgeblazen omdat het strijders zouden kunnen zijn."

Er zouden nog zo'n 20 à 25.000 mensen als ratten in de val zitten in Raqqa. "Dat is gruwelijk: zij hebben quasi geen toegang meer tot voedsel, elektriciteit is er alleen via generatoren. Het leven wordt daar langzaam aan gewurgd."

"Dit kan weken of maanden aanslepen"

Er zijn zware bombardementen geweest bij het begin van aanvallen, in de tweede week van juni. "Men neemt de stad nu langzaam aan in, wijk na wijk, en daar vallen burgerslachtoffers. Zij zitten te wachten tot de hemel op hun hoofd valt, dat is het vreselijke. Er zouden ook nog zo'n 2.000 IS-strijders zitten, die ook wel zullen strijden tot de dood. Dit is een strijd tot het einde, maar hoelang die nog kan duren, is moeilijk te zeggen."

De Koerden en de Arabische strijdkrachten vegen huizenblok na huizenblok leeg en proberen binnen te geraken. "Dit kan weken of maanden aanslepen."

Met de val van Raqqa is het nog niet definitief over voor IS. "In Deir ez-Zor, iets meer naar het zuidoosten, daar zit de laatste grote kern van IS. Wat ik daar van hoor, is dat ze in de dorpen daar in de buurt nu ook al mensen aan het dwingen om zich mee te verschansen in de stad."

Bron: vrtnws.be

Lees meer op vrtnws.be