Duizenden pimpelmezen in Duitsland bezweken aan een mysterieuze ziekte

22 april 2020
© Capri23auto (via Pixabay.com)
In Duitsland zijn al tienduizenden pimpelmezen bezweken aan een mysterieuze ziekte. Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk. Maar het lijkt een kwestie van tijd voor de ziekte ook Belgische zangvogels treft.

In Duitsland zijn sinds 9 april al meer dan 11.000 zieke en dode pimpelmezen aangetroffen. Ook in Nederland zijn er al een honderdtal meldingen binnengekomen. “Alles wijst in de richting van een overdraagbare infectieziekte,” aldus Muriel Vervaeke van het Agentschap Natuur en Bos. Op dit moment zijn er nog geen indicaties dat de ziekte ook al in ons land de ronde doet. Maar de kans dat ook onze zangvogelpopulatie getroffen zal worden, is zeer reëel. Vervaecke roept dan ook op om alert te zijn.

“Een ziek pimpelmeesje is mager, ziet er uit als een bolletje, is suf, uitgeput, niet meer schuw en heeft ademhalingsproblemen. In veel gevallen is er ook vuil zichtbaar rond de snavel. Als je in je tuin een dood vogeltje vindt, meld het dan via meldpunt@vogelbescherming.be. Vind je een ziek vogeltje, breng je het best naar het dichtstbijzijnde vogelopvangcentrum. Daar kunnen onderzoekers stalen nemen, en zo kan sneller duidelijker worden wat er aan de hand is,”

Om te vermijden dat de ziekte zich verder verspreidt, is het ook belangrijk voeder- en drinkplaatsen hygiënisch te houden. “Bijvoederen is in deze tijd van het jaar niet nodig, dus daar kan je sowieso best mee stoppen. Drinkbakjes ververs je best dagelijks. Maak ze schoon en laat ze opdrogen in de zon, dan minimaliseer je de kans op infectie tussen de zangvogels in je tuin,” aldus Vervaeke.

Beluister het gesprek met Muriel Vervaeke in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: