Dulle Griet

13 oktober 2018
De Dulle Griet, een van de beroemdste schilderijen van Pieter Breughel de Oude, is gerestaureerd. Snel naar het Museum Mayer van den Bergh om te gaan kijken, hoor ik u denken. Helaas, helaas, de opgekallefaterde Dulle Griet hangt niet op haar thuisadres in Antwerpen, maar op een tentoonstelling in Wenen. Tijdelijk.

Het betreft niet zo maar "een" tentoonstelling. het is de meest volledige, de meest prestigieuze tentoonstelling van Breugel die er ooit is geweest. Nooit zijn er meer werken van Breugel bij elkaar gebracht. Uiterst kwetsbare stukken, de kans dat we ze tijdens ons mensenleven nog eens tezamen kunnen bekijken , is nul. Het Kunsthistorisches Museum van Wenen ligt meer dan duizend kilometer van hier. Dat is ver, maar het is verplaatsing meer dan waard. 

Jeroen Olyslaegers is een gelukzak. Omdat hij writer in residence is in het Museum Mayer van den Bergh, heeft hij de restauratie van de Dulle Griet en de verhuis naar Wenen van dichtbij meegemaakt. Hij was er bij toen de gerestaureerde Dulle Griet werd uitgepakt. Een magisch moment, want de Dulle Griet is het lievelingsschilderij van Jeroen. Zijn fascinatie heeft hij geërfd van zijn vader. 

Jeroen zit zaterdag aan de Interne Keukentafel.