Duo 2: Louis Toussaint en Dieter Peeters

22 oktober 2016
Het centrale thema van de Belgodyssee-wedstijd dit jaar is levenslang leren. Louis en Dieter zijn gaan zoeken naar de meest fundamentele vorm van leren: opnieuw leren leven. Ze zijn op zoek gegaan naar een nieuwe technologie voor mensen met een beperking.

Een intense samenwerking

Voor twee competitiebeesten zoals Louis en ik was de Belgodysseewedstrijd een geweldige uitdaging, aanvankelijk misschien wel een beetje té uitdagend. Terwijl duo 1 aan de slag was, stuurden we elkaar het ene paniekerige bericht na het andere. Dat leidde natuurlijk alleen maar tot meer verwarring en stress. We slaagden er gelukkig in elkaar te kalmeren en de wedstrijd wat te relativeren. De taal bevorderde de (digitale) communicatie zeker niet. Toch bleven we de moeite doen om de andere landstaal te spreken. Ook al was dat in mijn geval nu en dan Frans met wat haar op.

Vóór de briefing op donderdag spraken we af om snel iets te eten op de VRT en die teambuilding miste haar effect niet. We ontdekten hoeveel we gemeen hadden: passie voor de sport, allebei een langeafstandsrelatie, dezelfde mentaliteit en humor. Het vormde het begin van een creatieve brainstormdag. Voor we aan de eigenlijke reportages konden beginnen, namen we eerst nog een presentatiefilmpje op. Ik denk dat we daar de basis van onze band gelegd hebben. We hebben misschien meer gelachen dan gefilmd, maar dat maakte niet uit.

 

Ook tijdens het weekend hielden we intens contact, met meer dan duizend berichten op Facebook tot gevolg. Maandag trok ik naar Herentals, gezien praktische omstandigheden helaas zonder Louis. We hebben echter afgesproken dat we samen teruggaan, zodat hij de staprobot ook zelf eens kan proberen. Later op de dag vonden we elkaar in een klein dorpje voorbij Luik voor de reportage van Louis.

Achteraf waren we allebei wat van de kaart. Zo’n intense dag. Uiteraard de stress om voor de eerste keer een radioreportage in elkaar te knutselen, maar vooral de mensen die we interviewden, maakten een enorme indruk op ons beiden. Gelukkig waren we met twee en konden we achteraf in alle rust van gedachten wisselen. Dat was nodig. We beseffen nu dat we, ondanks hun situatie, vooral het optimisme van deze mensen onthouden. Dat is de ervaring die we samen meenemen uit dit avontuur.