Duo 4: Aline Brugmans en Cisse Michiels

22 oktober 2016
De Belgodysseewedstrijd voor studenten journalistiek gaat dit jaar over levenslang leren. Cisse Michiels vormde een duo met z'n Franstalige collega Aline Brugmans. Cisse ging op reportage bij Johan, een man van 61, die tien jaar geleden een opmerkelijke carrièreswitch maakte.

E-twinning, pédagogie active, Future Classroom Lab… tientallen mogelijke onderwerpen binnen het thema ‘nieuwe vormen van leren’ passeerden de revue tijdens onze eerste brainstormsessie in een gezellig cafeetje in Elsene. Enkele koffies en wat research later besloten Aline en ik het over een andere boeg te gooien. We wilden onze reportage wijden aan levenslang leren en omscholing in het bijzonder. Bij woorden als leren en studeren leggen we namelijk vaak meteen de link met kinderen of jongeren, maar (om)scholing op latere leeftijd wordt in de huidige maatschappij steeds belangrijker.

Verklaringen over het hoe en het waarom van omscholing uit de mond van sociologen of arbeidsexperts leken ons niet optimaal voor een aantrekkelijke radioreportage. Hoe informeer je de luisteraar bovendien beter over omscholing dan vanuit het perspectief van iemand die het fenomeen aan den lijve ondervonden heeft?

Via thuiszorgorganisatie Familiehulp kwam ik in contact met Johan, die zich na een lange carrière in de schrijnwerkerij omschoolde tot verzorgende. Op een koude maandagochtend stond ik met veel plezier voor dag en dauw op om Johan een dagje te volgen. Aline trok naar JobYourself, een Brusselse vzw die ambitieuze werkzoekenden een opleiding aanbiedt om ondernemer te worden. Mijn reportage kan je hieronder beluisteren, die van Aline vind je op de website van VivaCité.

Hoewel het de week was waarin Donald Trump tot president van de VS werd verkozen, stond mijn wereld toch vooral op zijn kop vanwege de fantastisch leuke en leerrijke Belgodyssee-ervaring. Ik kon me de afgelopen periode geen betere compagnon de route inbeelden dan Aline. Samen de presentatievideo maken, elkaars reportages beluisteren, samen opzoek gaan naar het geknipte thema… Het zijn stuk voor stuk dingen waar ik later met veel plezier zal aan terugdenken. We leerden niet enkel van professionele journalisten deze week, maar bovenal van elkaar.

Cisse Michiels

Johan in de schrijnwerkerij
undefined
Cisse en Johan
undefined
Cisse en Aline
undefined