Duo 5: Maxime Delrue en Samia Zerkak

22 oktober 2016
Levenslang leren, dat is het thema van de Belgodyssee-wedstrijd voor studenten journalistiek. Maxime en Samia hebbeen gekozen voor een reportage over serious gamen. Wat dat met leren te maken heeft, zijn zij gaan uitzoeken.

Intens, vermoeiend, maar leerrijk

 

Een radioreportage maken en een artikel schrijven op één week tijd, dat is echt intens! En letterlijk, bij mij was het op één week tijd.

 

Zo kwam ik donderdag op de briefing met een vaag idee in mijn hoofd en geen concrete contacten. Bedankt aan mijn uitstelgedrag die de stress verbergt tot het weekend voor ik met de VRT ergens (ik wist zelf nog niet eens waar) op reportage moest. Eén ding is zeker geworden, ik ben geen leider. Het is zo chaotisch in mijn hoofd dat ik mezelf soms niet begrijp. Maar, wat ik ook wel weet over mezelf is dat ik beter presteer onder tijdsdruk. Ik ben iemand die de nacht voor de deadlines alles maakt en hoewel ik elk jaar opnieuw goede voornemens neem om op voorhand aan zo'n dingen te beginnen, is het nog steeds niet veranderd. Dus, het is met een gezonde portie stress, heel veel zin en een voorraad energiedrankjes dat ik aan mijn reportage week begon.

 

Samen met mijn partner Maxime zijn we wel redelijk snel aan een onderwerp gekomen. Ik moet wel eerlijk zijn, toen hij eerst begon over serious games dacht ik "beuh, dat computer/nerd gedoe is echt niets voor mij." Maar hij heeft me uiteindelijk wel overtuigd. Ik had het idee gekregen om serious games te onderzoeken in het onderwijs en hij ging een reportage maken over het gebruik van zo'n games in de bedrijfswereld. Ik wou drie perspectieven naar voor brengen: onderzoekers in serious games, leerlingen die serious games gebruiken en ontwerpers van een spel. Zo heb ik een tiental mensen gecontacteerd en ben ik uiteindelijk terechtgekomen bij Olga De Troyer, professor in de computerwetenschappen aan de VUB, gespecialiseerd in het onderzoek van serious games. Anderzijds ben ik naar HoWest gegaan om een les game prototyping te volgen. Ik heb daar docent Joost Ingels ontmoet, die zelf ook een serious game ontworpen heeft voor het AZ Groeninge.

 

Wat mij deze week zal bijblijven zijn vooral de contacten die ik heb kunnen leggen en de kans die ik heb gehad om als een echte journaliste aan de slag te gaan. De wedstrijd heeft mij ook een bredere kijk op het leven gebracht. Ik had nooit gedacht dat ik ooit in Kortrijk zou belanden en ik heb moeten samenwerken met een Franstalige collega. Daarvoor al, zou ik het aan iedereen aanraden.

 

serious gaming
undefined
serious gaming
undefined