Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Dure preventieve geneesmiddelen tegen migraine binnenkort terugbetaald

di 1 jun. - 8:26

Het middel Aimovig, dat preventief werkt tegen migraine, wordt door de Belgische ziekteverzekering terugbetaald vanaf vandaag 1 juni. Twee andere merken, Ajovy en Emgality, volgen op 1 juli. Dat is het resultaat van moeizame onderhandelingen tussen de overheid en de farmabedrijven. In plaats van bijna 500 euro per maand betaalt de patiënt 12 euro remgeld. Maar er zijn strikte voorwaarden.
migraine

Naar schatting 12 tot 15 procent van de bevolking lijdt in meer of mindere mate aan migraine en volgens Amerikaanse cijfers heeft één op de vijf patiënten zelfs één migrainedag per week. Het is een gezondheidsprobleem dat we niet mogen minimaliseren, zegt professor Koen Paemeleire (UZ Gent), gespecialiseerd in hoofdpijnaandoeningen.

Voor mensen die heel veel last hebben van migraine is er nu wat licht aan het eind van de tunnel: drie nieuwe medicijnen worden voortaan terugbetaald. Dat is zo vanaf 1 juni voor het merk Aimovig (van de Zwitserse firma Novartis), voor Ajovy (van het Israëlische Teva) en voor Emgality (van de Amerikaanse firma Eli Lilly) vanaf 1 juli. Alle drie zijn het preventieve medicijnen.

De voorwaarden zijn wel streng: het moet om volwassen patiënten gaan die ten minste 8 migrainedagen per maand hebben en bij wie ten minste drie andere preventieve behandelingen niet hebben geholpen. Als de nieuwe middelen na een proefperiode van drie maanden aanslaan, dan kunnen de patiënten een behandeling van een jaar krijgen, maar er is ook geregeld een medicijnenvrije periode.  Enkel een neuroloog kan de middelen voorschrijven.

De drie merken zijn vernieuwende biologische geneesmiddelen, die antilichamen inzetten tegen het eiwit CGRP, dat bij sommige mensen migraine uitlokt. Het gaat om een maandelijkse of driemaandelijkse injectie, die de patiënt zichzelf kan toedienen. De kostprijs was tot nu toe erg hoog, voor Aimovig bijvoorbeeld 491 euro per maand. Dankzij de terugbetaling door de ziekteverzekering betaalt de patiënt nu 12,10 euro.

Goed voor de levenskwaliteit van de patiënt, maar ook voor de samenleving

Minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke is blij dat de onderhandelingen met de bedrijven geslaagd zijn: “Deze terugbetalingen zullen het leven veranderen van duizenden mensen wier dagelijkse leven wordt beïnvloed door deze invaliderende aandoening.” Vandenbroucke noemt het “een groot voordeel voor de levenskwaliteit van de persoon in kwestie maar ook voor de samenleving, aangezien migraine vaak leidt tot werkverzuim.”

Professor Koen Paemeleire, kliniekhoofd neurologie in het UZ Gent, ijverde samen met collega's en patiëntenverenigingen voor de terugbetaling en noemt het “echt een hele mooie stap vooruit, waar ik eigenlijk niet op gerekend had.” Precies omdat er zoveel geld mee gemoeid is, waren het lange en moeilijke onderhandelingen.

Deze middelen worden beter verdragen

Professor Paemeleire: “Hiermee wordt het arsenaal aan geneesmiddelen weer uitgebreid. Migraine is een complexe aandoening, die door veel factoren wordt beïnvloed en vaak erg moeilijk te behandelen is. Deze preventieve biologische middelen worden ook veel beter verdragen dan de bètablokkers, anti-epileptische medicamenten of antidepressiva die patiënten nemen.”

Geen akkoord over terugbetaling ware een ramp geweest

Hoeveel patiënten precies gebaat zullen zijn bij deze nieuwe middelen is niet duidelijk. Het gaat zeker over duizenden, mogelijk tienduizenden mensen, voor alle duidelijkheid met heel ernstige klachten. “Acht dagen migraine per maand, dat zijn 96 dagen of meer dan drie maanden per jaar migraine,” duidt professor Paemeleire. “Als er geen akkoord was gevonden voor de terugbetaling was dat voor veel mensen een ramp geweest.”

Beluister het gesprek met Koen Paemeleire in "De wereld vandaag" via Radio 1 Select

Bron.vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet