Durf reanimeren!

27 april 2016
Oproepen van luisteraars? Daar weet Jan Hautekiet wel raad mee. Hij schenkt hen één minuut zendtijd bijvoorbeeld.

Oproepen van luisteraars? Daar weet Jan Hautekiet wel raad mee. Hij schenkt hen één minuut zendtijd bijvoorbeeld.

De minuut van Jan De Sagher

Op 16 april 2014 ging in Rijsel op de TGV juist voor het vertrek naar Parijs plots bij mij het licht uit: een hartstilstand. Gelukkig had een dame in dezelfde wagon de goede reactie en begon ze onmiddellijk reanimatie op mij toe te passen.

Ik werd opgenomen in het ziekenhuis in Rijsel en na vier maanden heb ik na een lange zoektocht Katia teruggevonden en ben haar nu nog steeds dankbaar voor mijn tweede leven. Sindsdien zie ik, meer dan ooit, de noodzaak in om de kennis van reanimatie te promoten en om te pleiten voor meer openbaar bereikbare defibrillatoren.

Daarom deze oproep om waar mogelijk, en vooral in scholen, reanimatie met de leerlingen zo vroeg mogelijk mee te geven: in de lagere jaren kan men hen de juiste reactie aanleren om de spoeddiensten te verwittigen en hulp erbij te halen om geleidelijk aan, in latere jaren, hen de echte kennis van de reanimatie bij te brengen. En vooral:

Durf te reanimeren: je kunt niets verkeerd doen!

Daarbij moeten er veel meer defibrillatoren op openbare plaatsen voorzien worden, die dag en nacht, 24 uur op 24 bereikbaar zijn en moet iedereen goed weten waar deze te vinden zijn.