Durven mensen nog op restaurant in Brussel?

11 december 2015
Het toerisme in Brussel lijdt onder de terreurdreiging. Het aantal overnachtingen is met 15 procent gedaald. Maar hoe zit het met de horeca? Durven mensen nog gaan uiteten in de eindejaarsperiode?

De eigenaar van het Brusselse restaurant Switch maakte zich boos over de berichtgeving toen de terreurdreiging naar niveau 4 ging. "Er werd gezegd dat restaurants en cafés gesloten waren, maar dat was niet waar. De meesten waren gewoon open. Maar mensen bleven op den duur weg, en uiteindelijk waren ze dus wel leeg."

Reservaties voor de eindejaarsfeesten in het algemeen zijn massaal geannuleerd. Bij Les Brigittines hebben bijvoorbeeld 350 mensen geannuleerd, sinds de verhoogde terreurdreiging. Het is al iets beter nu, maar nog steeds moeilijk. Ook daar vindt men dat de pers een cruciale rol heeft gespeeld daarin: "Zij hebben foto's gemaakt van militairen, politie en lege straten. Dat was pure perceptie."

Mensen die Brussel niet kennen, denken dat het hier oorlog is.

 

Bij restaurant Beaucoup Fish begint de situatie zich opnieuw te stabiliseren: "De middagen zijn opnieuw goed volzet, de avonden nog wat minder, maar al beter dan een paar weken geleden."

Ook zij waren toen genoodzaakt om twee dagen te sluiten, omdat iedereen had geannuleerd. Besluit: "Het was een heel trieste week voor de Brusselse horeca."