Dyab Abou Jahjah: "Ik zie ook niet veel autochtone kinderen bij verenigingen van allochtonen"

18 november 2015
"De integratie van moslims heeft in België veel te lang gefaald." Dat zei de Nederlandse hoogleraar geschiedenis Beatrice de Graaf in De Wereld Draait Door. Heeft ze gelijk? Dyab Abou Jahjah reageerde in Hautekiet: "Er zijn ook weinig Belgen in allochtone verenigingen"

In DWDD werd het beeld van Molenbeek als voedingsbodem voor radicalisering en jihadisme geanalyseerd. Decennia van gebrek aan het moeten leren van de taal in ons land noemt de Graaf een belangrijk pijnpunt, net als het ontbreken van een beleid rond integratie in de arbeidsmarkt.

 

Dyab Abou Jahjah reageerde in Hautekiet:

We zijn mijlenver van elkaar verwijderd. En dat kunnen we alleen doorbreken door openhartig met elkaar te praten, in plaats van elkaar te sussen.

Verder wil hij ook benadrukken dat niet alleen Syriëstrijders uit België vertrekken: "Ook hoogopgeleide allochtonen vertrekken om hoge posities te bekleden in het buitenland. Denk aan Londen en Australië. Ze hebben geen zin meer om te blijven botsen tegen onze muur. We verliezen talent. En de mensen die geen opties hebben, blijven hier. "


"En waarom zien we zo weinig allochtonen in onze sportclubs en verenigingen?" willen enkele luisteraars weten. Het omgekeerde is toch ook zo, reageert Dyab Abou Jahjah: "Ik zie ook niet veel autochtone kinderen bij verenigingen van allochtonen". Zelf speelde hij zaalvoetbal in Antwerpen-Noord, en daar was maar 1 Belgische jongen bij.

Hij merkt ook op dat allochtonen meer autochtone vrienden hebben, dan andersom. Allochtonen kennen als minderheid de taal en de cultuur van de autochtonen net beter, bijvoorbeeld omdat ze samen op school gezeten hebben. Anderzijds zijn er Belgen die nooit in hun leven met allochtonen in contact gekomen zijn.

Maar hij stelt wel een oplossing voor:

We moeten elkaar in het midden ontmoeten. We moeten een gemeenschappelijke ruimte bouwen waar iedereen zich thuis kan voelen. En momenteel hebben we dat niet.

 

Beluister hier het volledige gesprek met Dyab Abou Jahjah:

Dyab Abou Jahjah in Hautekiet

 

REAGEER

Klopt de stelling van De Graaf? Was/is de integratie van moslims en andere nieuwkomers nog steeds niet algemeen genoeg?

Wat met de voorbeelden van perfect geïntegreerden jongeren die zonder duidelijke religieuze plots wel radicaliseerden? Kan je een gebrek aan integratie waarover het debat nu weer woedt als oorzaak van radicalisering beschouwen?

En is er een groter probleem dan erkend met de aanwezigheid van voornamelijk Brusselse moskeeën die extreme geloofsbeelden uitdragen? Hoe kunnen die aangepakt en gecounterd worden?

UPDATE: HET FORUM IS AFGESLOTEN. WIL JE NOG REAGEREN? MAIL DAN NAAR HAUTEKIET@RADIO1.BE

 

Lees en luister ook: Dyab Abou Jahjah te gast in Touché