Dylanologie

24 september 2016
In de inleiding lezen we: "...alle songs van Dylan in chronologische volgorde, met de opnameomstandigheden, technische gegevens, hoesontwerp, gebruikte instrumenten. Daarna analyseren we elk nummer vanuit twee invalshoeken: het ontstaan en de tekst (de inspiratie en de boodschap) en de productie (de muzikale benadering van Dylan en de opnametechnieken, inclusief de bijdragen van musici, producenten en geluidstechnici)."

Ofwel bent u een Dylanhater en loopt u nu hard weg, ofwel zegt u "Ja, ja, jaaah, nog! nog! nog!" Wij zijn mensen van de tweede soort. Voor ons kan er nooit genoeg Dylan zijn.

Het boek waarover we het zaterdag zullen hebben, Bob Dylan Compleet van Philippe Margotin en Jean-Michel Guesdon, gaan we koesteren. Het is een standaardwerk, een inventaris met wetenschappelijke ambities, een bijbel. Het liefst zouden we zaterdag een aflevering van Interne Keuken overslaan, om thuis dat boek van voor naar achter en van achter naar voor uit het hoofd te leren, het te lezen terwijl we alle 36 CD's van Dylan herbeluisteren. 

Maar de plicht roept. We gaan flink zijn en gewoon een programma maken. Jan De Smet komt. Die is nog Dylangekker dan wijzelf. We gaan met Jan over dat boek praten, we gaan naar Dylan luisteren, en Jan zingt ook zelf een nummer van Bob. Dat hoor en zie je hieronder.

Je hebt Kolom 1: dat is Bob Dylan zelf. Kolom 2 zijn de mensen die met Dylan gespeeld hebben. Kolom 3 zijn de mensen die gespeeld hebben met de mensen die met Bob Dylan gespeeld hebben. Ik zit in kolom 3.
Jan De Smet over zijn verhouding tot Bob Dylan

Radio 1 Select